Hopp til innhold

- Kommer til å bli uhyre jevnt

- Det blir en thriller av en opptelling. Kommer Sverigedemokraterna på vippen, er en ting sikkert, da blir det røre, mener SVT-veteranen K-G Bergström.

Fredrik Reinfeldt

Statsminister Fredrik Reinfeldt stemte sammen med kona Filippa i hjemkommunen Täby i dag.

Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

K-G Bergström er Sveriges svar på Geir Helljesen. Han heter egentlig Karl-Gösta til fornavn, men er bare kjent som K-G.

Valgkamp etter valgkamp har veteranen fra Sveriges Television fortalt svenskene om politikk og partier, kommentert og analysert. Han er en landets mest respekterte politiske kommentatorer.

KG_BERGSTRÖM

K-G Bergström venter i likhet med Sverige spent på kveldens resultat.

Foto: Carl-Johan Söder / SVT

I sin lille analyse for nrk.no over årets valgkamp har han følgende konklusjoner:

- Valgkampen har vært uvanlige skandalefri. Det har ikke vært en stor politisk eller personlig hendelse som har påvirket. Noen synes den sogar har vært kjedelig, men det synet deler jeg ikke.

- Den er historisk, fordi svenske velgere for første gang kan velge mellom to blokkalternativer. Det har gitt valgkampen en spenning vi ikke har hatt tidligere, mener K-G.

Best og verst

Arbeidsplasser og den omstridte reformeringen av sykepengeordningen har dominert valgkampen.

- Alliansens beste kort har vært regjeringsdugeligheten de har vist og håndteringen av finanskrisen. I tillegg har skattelettelsene til lønnsmottakere vært et pluss. Mange setter tydeligvis pris på dette.

Se SVTs valgkveld direkte:

Video Valgkveld i Sverige - se SVTs sending

- Den vanskeligste saken – uten tvil – er sykepengereformen, hvor det gjennom mediene har kommet opp enkelthistorier som viser at omleggingen har slått uheldig ut for enkelte, sier Bergström.

- De rødgrønnes beste kort er uten tvil motsatt av Alliansens. Hver gang sykeordningen diskuteres, øker oppslutningen.

- De rødgrønne sliter med Alliansens skattelettelser. For velgerne vet at Vänsterparti-leder Lars Ohly egentlig vil heve skattene enda mer enn sine partnere, så velgerne vet ikke helt hva de kan stole på på den rødgrønne siden.

Arbeidsledigheten

Den høye arbeidsløsheten på 8 prosent, som innebærer at opp til en halv million svensker ikke har noen jobb, har nesten naturstridig ikke vært noen vinnersak for venstresiden eller tilsvarende tapersak for høyresiden. Dette selv om ledigheten har økt siden de borgerlige overtok makten i 2006.

- De rødgrønne partiene argumenterte lenge når de diskuterte ledighetstallene som om det ikke hadde vært noen finanskrise. Dette skadet troverdigheten deres.
For velgerne har skjønt at ledighetsøkningen henger sammen med den internasjonale krisen.

- Regjeringen har fått frem at de gjorde hva hva de kunne, og heller fikk bremset katastrofen. Og velgerne ser ut til å helle mot den forklaringen, sier Bergström.

Integrering av innvandere og flyktninger og problemområdene i storbyer, har vært et ikke-tema i motsetning til de siste valgene i Danmark og Norge.

- Det henger sammen med Sverigedemokraterna. Alle de store partiene har vært enige om at starter man denne diskusjonen, vil det kun være fordel for ett parti, nemlig Sverigedemokraterna.

- Derfor har det vært mer eller mindre taust rundt temaet, og det er jo en demokratisk rett å velge hva man ønsker å snakke om, sier kommentatoren.

Valgkampens vinnere

Han kårer Vänsterparti-lederen Lars Ohly og Kristdemokraternas Göran Hegglund til valgkampens beste.

- Lars Ohly har, til tross for ukonvensjonelle utpill som frieri på direkten og utsagnet om at mødre bør ta med seg brystpumpe på jobben for å kunne dele fødselspermisjonen i to, vært veldig bra i debatter og utspørringer.

- Göran Hegglund har en stil og humor som går hjem hos velgerne. Kristdemokraterna har ikke en eneste profilsak i årets valg, slik som kontantstøtten var i 2006. Likevel har han klart å holde partiet inne i valgkampen.

- Miljøpartiet har gått seg litt bort og har ikke gjort noen god valgkamp, mener K-G og fortsetter:

- Centerpartiet var faretruende ille ute før valgkampen og lå nede på sperregrensen. Men partileder, og næringsminister, Maud Olofsson har hatt en sterk avslutning. Hun står frem som garantisten for at populære ordninger som RUT-avdraget – skattefradrag for kjøp av tjenester til hjemmet – fortsetter.

- Dette var en av hennes store saker i 2006. Det er blitt som sagt veldig populært og det har skapt jobber for arbeidsledige, noe som er en fordel for en næringsminister. Den rødgrønne blokken vil avvikle skattefradraget, og Centern har tjent på det.

Folkpartiet, som er søsterparti til norske venstre, sloss internt med Centerpartiregjeringen om hvem som blir nest størst i Alliansen.

- Det partiet får nemlig visestatsministeren. Olofsson har posisjonen nå, Folkpartiets Jan Björklund vil gjerne ha den, sier K-G.

- Men skoleministeren har ikke fått uttelling for sin satsing på skolen. I stedet har han blitt beskyldt for å fiske i fremmefiendtlig vann, med sine utspill om at burka og niqab skal være forbudt i den svenske skolen, tøffere språkkrav og lignende. Faktisk har Folkpartiet overtatt flere av Moderaternas gamle saker, men Nye Moderaterna er blitt litt mykere i kantene.

- Når det gjelder Moderaterna og Reinfeldt ligger de faktisk bedre ann enn i 2006, da de gjorde sitt beste valg siden 1928. Velgerne viser seg å ha en stor tiltro til ham som person, og det gagner partiet.

- Tross at Socialdemokraterna ligger an til å gjøre katastrofevalg historisk sett, har Mona Sahlin gjort en god valgkamp. Men for et parti som bruker å ligge på 40 prosent, og hvor 34,9 prosent ble regnet som elendig i 2006, er dagens 27-28 prosent intet mindre enn en katastrofe, konkluderer Bergström.

- Jeg tror Socialdemokraterna har tapt mye på å ha et organisert samarbeid med Vänsterpartiet og Miljøpartiet. Faktisk tror jeg alle de tre hadde hatt mer å vinne hver for seg,hvis kan skal se kynisk på det, mener kommentatoren.

På vippen eller ikke vippen?

Sverigedemokraterna har ved siden av blokkene vært det andre nye i valgkampen. Det innvandringskritiske partiet har på meningsmålingene vært inne og ute av Riksdagen. Blir det jevnt, kan partiet komme på vippen og sitte med nøkkelen om det blir en blå eller rødgrønn regjering.

Hvis ingen av blokkalternativene får flertall, vil den blokkene som får størst oppslutning, få oppdraget med å forsøke å regjeringen.

Det vanskelige er at alle partier har sagt at de ikke vil ta i Sverigedemokraterna med ildtang.

- Ny Demokrati, som kom inn på 1990-tallet, var et mer klassisk høyrepopulistisk parti, på linje med Fremskrittspartiet og Dansk Folkeparti. Sverigedemokraterna har vokst frem fra et mer klassisk «brunt» miljø og har et «grovere menneskesyn» enn hva Ny Demokrati hadde, forteller Bergstrøm.

- Jeg tror ikke de kommer inn i Riksdagen, men jeg kan ta feil.

Rør uten flertall

- Og skulle verken den blå eller rødgrønne blokken få rent flertall med Sverigedemokraterna inne, da har man et problem. For det betyr at ett eller to partier må over blokkgrensene for å løse dette uten Sverigedemokraterna, sier Bergström og skisserer følgende scenarioer:

- Statsminister Reinfeldt vil fri til Miljöpartiet, som til gjengjeld kan kreve å få plass i regjeringen. Det liker ikke Centerpartiet, som anser Miljöpartiet som sin største konkurrent. MIljöpartiet kan selvsagt være støttegrunnlag i Riksdagen, med løfter om å få gjennomslag for sine saker derfra.

- Blir den rødgrønne blokken størst, men ikke får majoritet, må Sahlin ut og fri. Hun har sagt at hun kun vil lede en regjering som har flertall bak seg i Riksdagen og har med det kjørt seg opp i et hjørne.

- For centernleder Olofsson har klart sagt at hun sitter ikke i en regjering med en kommunist, altså Vänsterpartiets Lars Ohly. Dermed må Vänstern ut, hvis Centern og eventuelt Folkpartiet skal inn.

- Jeg tror ikke de er beredt til å skifte blokk, der tror jeg Sahlin har feilbedømt partiene.

- Jeg tror heller ikke Socialdemokraterna tør å bryte med Vänsterpartiet for å få de to andre inn, da vil hele valgkampen ha vært en staffasje. Så Sahlin har med løftet tatt en stor risiko, og det kan bli interessant å se hvordan hun kommer ut av den.

- Alternativet er at hun bryter løftet sitt, og regjerer i mindretall med parlamentarisk støtte i Riksdagen fra ett eller flere partier.

- Rør blir det uansett, hvis ingen får flertall, konkluderer Bergstrøm

Den erfarne kommentatoren vil ikke ta sjansen på å si hvem som vinner. Til det er tallene altfor jevne.

– Valgvinden har blåst i rødgrønn favør den siste uken, men om det er nok til å hente inn forspranget, vet jeg ikke. Det får vi se i kveld, sier Bergstrøm som nok en gang er å finne på plass foran kameraene i SVT.

SISTE NYTT

Siste nytt