- Kan være sikkerhetspoliti i sivil

- Demonstrantene i Kairo som støtter president Hosni Mubarak minner om sikkerhetspoliti i sivile klær, sier NRK-journalist Sigurd Falkenberg Mikkelsen i Kairo.

Kairo, Egypt

Mubarak-tilhengere har støtt sammen med demonstranter som vil fjerne presidenten.

Foto: SUHAIB SALEM / Reuters

- Situasjonen er ekstremt spent og farlig, og Mubarak-tilhengerne virker svært godt forberedt og ekstremt aggressive. Det hele virker som et et godt organisert kaos, sier han.

Sigurd Falkenberg Mikkelsen

- Regimetilhengerne som demonstrerer i Kairo minner om sikkerhetspoliti i sivil, sier NRK-medarbeider Sigurd Falkenberg Mikkelsen

Foto: NRK

- De kaster stein fra alle kanter, også fra takene, ned mot demonstrantene som vil fjerne Mubarak. Det bølger fram og tilbake. I det ene øyeblikket trenger demonstrantene som støtter Mubarak de andre tilbake, og deretter omvendt, sier Falkenberg Mikkelsen.

Kom fra mange kanter

Konfrontasjonene begynte da tilhengere av president Hosni Mubarak strømmet inn til hjertet av Kairo fra mange kanter tidligere i dag.

- De kom på hester og kameler, i kjerrer og til fots og ropte slagord til støtte for den hardt pressede presidenten, forteller NRKs medarbeider Odd Karsten Tveit som også er i Kairo.

Odd Karsten Tveit

- Situasjonen er veldig spent og veldig farlig, sier NRK-medarbeider Odd Karsten Tveit.

Foto: Oddvin Aune

Han sier at de etter hvert marsjerte mot den store Tahrir-plassen der Mubaraks motstandere har holdt ut i ni dager.

- I en av gatene inn mot plassen, der det krydde med turister foran Nasjonalmuseet for bare et par uker siden, støtte tilhengere og motstandere av Mubrak sammen. De kastet stein og slo hverandre med stokker. Begge partene tok fanger og flere sårede måtte til sykehus, sier Tveit.

- Det så veldig farlig ut fordi soldatene, som omringer Tahrir-plassen med stridsvogner og pansrede kjøretøyer, ikke grep inn. De gjemte seg rett og slett i kjøretøyene sine.

Organisert fra toppen

- Er støttedemonstrasjonene for Mubarak, spontane?

- Det er selvfølgelig regimet eller presidentens Nasjonaldemokratiske parti som har organisert dette, selv om noe også spontant stiller opp for Mubarak. Det sies at noen skal ha fått 20 - 30 kroner for å stille opp, men de samme påstandene har kommet mot dem som vil ha Mubarak vekk. Der vanskelig å si hva som er riktig. Det vi vet er imidlertid at regimetro egyptere har organisert seg og omringet Tahrir-plassen der presidentens motstandere har tilhold, sier Tveit.

- Hvordan vurderer du konfliktnivået?

- Det er veldig, veldig spent, men det er vanskelig å si hva som kan skje. Dersom dette ikke stanses på en eller annen måte, for eksempel ved at hæren stiller seg som en buffer mellom partene, så kan dette utvikle seg i en enda mer farlig retning. Blir du truffet i hodet av en brostein, så kan det være dødelig, sier Tveit.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt