Hopp til innhold

Leger Uten Grenser trekker seg etter fangetortur i Misrata

Hjelpeorganisasjonen Leger Uten Grenser innstiller arbeidet sitt i interneringsleirer i den libyske byen Misrata i protest mot at fangene blir torturert under avhør.

Leger uten grenser Misrata i Libya

En helsearbeider fra Leger Uten Grenser behandler fanger på et interneringssenter i den libyske byen Misrata.

Foto: Benoit Finck / MSF

Torturerte fanger har kommet til behandling for at Leger Uten Grenser skal gi dem medisink hjelp, og gjøre dem i stand til nye avhør.

- Helt uakseptabelt, sier lege Morten Rostrup til Leger Uten Grensers hjemmeside .

Han jobbet selv for Leger Uten Grenser i Libya under borgerkrigen i fjor.

Video Lege Morten Rostrup om situasjonen i Libya

Morten Rostrup jobbet for Leger Uten Grenser i Libya i fjor.

Foto: Nyhetsspiller

Torturskader etter avhør

- Fanger blir hentet tilavhør, og kommer tilbake med klare tegn på tortur. Vi får heller ikke sende videre fanger som trenger spesialistbehandling. Dermed blir det dobbelt ille, sier Rostrup.

Han forteller at avhørene foregår utenfor interneringssentrene, at de samme fangene flere ganger har kommet tilbake etter avhør med torturskader.

- Det mest alvorlige tilfellet så vi 3. januar, da våre leger behandlet en gruppe på 14 innsatte etter at de kom tilbake fra avhør. Ni av de 14 hadde flere skader da de kom tilbake enn da de ble hentet til avhør.

Rostrup sier at organisasjonen kontaktet Hærens nasjonale sikkerhetstjeneste, som har ansvaret for avhørene, om at flere pasienter måtte ha akutt og spesialisert sykehusbehandling, men 13 av dem ble nektet slik behandling, og igjen avhørt og torturert utenfor avhørssentrene.

Risikerer å bli medskyldig

Gaddafi

Det var i byen Misrata folk kunne se den drepte diktatoren Muammar Gaddafi før han ble gravlagt.

Foto: YOUSSEF BOUDLAL / Reuters

- Dersom vi skulle fortsette arbeidet vårt i Misrata ville vi bli en del av dette systemet, og det kan vi ikke risikere, selv om denne beslutningen på en måte er den verste vi kan fatte.

- Vi har tatt dette opp med alle tenkelige myndigheter uten å komme noen vei, sier Rostrup.

Han tviler på at Overgangsrådet har kontroll.

- Ulike grupper og klaner bestemmer i stor grad lokalt, sier Rostrup.

Han sier at myndighetene har unnskyldt seg med at det tar tid å få etablert seg og få full kontroll, men alle vet hva som er akseptabel fangebehandling, sier han.

Trolig utbredt

Han regner med at fangetortur er utbredt, og ikke begrenset til Misrata. Ingen vet nøyaktig hvor mange fanger som sitter internert etter borgerkrigen, men FN har antydet mellom 8000 og 9000 personer.

- De færreste er dømt, men mange er mistenkt for å ha jobbet for Gaddafi-regimet, mens andre er statsborgere i andre afrikanske land og er mistenkt for å ha vært leiesoldater under det gamle regimet.

Leger Uten Grenser har behandlet krigsskadde fanger i interneringssentrene siden august 2011. I alt 115 av dem har hatt torturskader. Alle tilfellene er rapportert til myndighetene i Misrata.

- Enkelte myndighetspersoner har forsøkt å utnytte og legge hindringer i veien for vårt arbeid. Vi har også blitt bedt om å behandle fanger inne i selve avhørssentrene, noe vi naturlig nok har nektet, sier han.

Selv om Leger Uten Grenser trekker seg fra interneringssentrene, men fortsetter arbeidet med å hjelpe traumatiserte mennesker på skoler, klinikker og sykehus i Misrata.

Organisasjonen gir også nødhjelp til 3000 innvandrere, flyktninger og internt fordrevne i og rundt hovedstaden Tripoli.

SISTE NYTT

Siste nytt