- Kan eksplodere i kroppen

Norske skarpskyttere bruker ammunisjon under oppdrag i Afghanistan som kan være i strid med folkeretten. Røde Kors krever at bruken stanses umiddelbart.

Våpen

Norske skarpskyttere bruker omstridt ammunisjon.

Foto: NRK

Norske skarpskyttere, såkalte snipere, har drept Talibanledere og nøkkelpersonell under oppdrag i Afghanistan. Operasjonene har inntil nå vært ukjente for offentligheten.

Les: Norske soldater skyter for å drepe

Norske skarpskyttere har tatt livet av både Taliban-ledere og milits-soldater med ulike spesialfunksjoner, og innsatsen i Afghanistan er høyt verdsatt av NATO.

Men metodene er omstridte. Også internt i Forsvaret.

- Kan eksplodere i kroppen

Ammunisjonen som brukes i Afghanistan, såkalt multi purpose-ammunisjon, er spesiell og har en voldsom effekt.

Video nsps_upload_2008_10_7_18_18_12_366.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Bruker omstridte våpen

Røde Kors mener at bruken kan være brudd på Geneve-konvensjonenene.

- Tester har vist at ammunisjonen kan eksplodere i menneskekroppen. Krigens regler forbyr ikke å drepe, men de forbyr våpen og metode som skaper unødig skade og lidelse. En kule som eksploderer i kroppen må defineres som unødig skade og lidelse, sier kommunikasjonssjef i Røde Kors, Bernt G. Apeland.

Organisasjonen har tatt opp saken med norske myndigheter før, og vil nå gjøre det igjen.

- Ammunisjonen får en tilnærmet eksplosiv effekt når den treffer harde mål. Alle politikerne er nok ikke klare over dette, sier VG-journalist Tom Bakkeli, som har skrevet bok om de norske spesialstyrkene.

Bakkeli presiserer at Røde Kors framtilling er omstridt, og viser til en undersøkelse utført av Forsvarets forskningsinstitutt, som kom fram til at ammunisjonen ikke eksploderer i menneskekroppen, men passerer gjennom.

Vil ha nye tester

Alan Jensen

Alan Jensen avviser diskusjonen.

Foto: NRK

Norske myndigheter har gjennomført egne tester av ammunisjonen, men Røde Kors mener disse testene ikke har vært gode nok.

- Inntil norske myndigheter kan gi oss forsikringer om at disse kulene ikke eksploderer i menneskekroppen, må de stanse bruken, sier Apeland.

Sjefinstruktør for de norske skarpskytterne avviser kravet.

- Norge og Hæren har fulgt alle konvensjoner, så den omstridte diskusjonen er i mine øyne ingen diskusjon, sier Alan Jensen.

SISTE NYTT

Siste nytt