- Kabul bedre voktet enn Bagdad

Kabul er som en bevoktet militærleir, med murer, piggtråder, sandsekker og sperringer overalt.

Veistrekke i Kabul, Afghan
Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Frykten for neste terrorangrep eller selvmordsbombe ligger under hos alle i Kabul. I dag kunngjorde FN at de trekker ut 600 av sine internasjonale ansatte på ubestemt tid.

Årsaken er den forverrede sikkerhetssituasjonen det siste året og angrepet på pensjonatet hvor FN-ansatte bor i forrige uke. Fem personer fra FN og tre afghanere ble drept.

Langt flere FN-ansatte kunne ligget igjen døde igjen i ruinene.

- Tre væpnede vakter befant seg tilfeldigvis på stedet. De skjøt de tre inntrengerne før de rakk å drepe flere enn de åtte, forteller NRKs reporter Knut Erik Holm som befinner seg i Kabul sammen med fotograf Bengt Kristiansen.

Pensjonatet i Kabul, Afghanistan hvor FN-ansatte ble drept i Taliban-angrep

Slik ser Bekhtar Guesthouse ut fra utsiden nå.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Det siste året har Taliban klart å utføre flere store angrep, mot internasjonale styrker, utenlandske mål og egne sivile.

Bevoktet og beleiret

Pensjonatet i Kabul, Afghanistan hvor FN-ansatte ble drept i angrep

Også interiøret i pensjonatet bærer preg av angrepet.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Dette vises i bybildet i den afghanske hovedstaden som er preget av mange år med krig. Det var også på 1980-tallet var mange harde angrep og kamper. Men byen er nå ikke til å kjenne igjen fra få år tilbake på grunn av alle sikkerhetstiltakene.

- Det er politi, militære og fysiske sperringer overalt. Byen er mer bevoktet enn hva Bagdad var for fem år siden, forteller Holm.

- Så godt som alle større offentlig bygg, regjeringsbygninger, hoteller og ambassader ligger bak store nye murer, forsterket med piggtråder og andre sikringstiltak - likevel er altså dette i enkelte tilfeller ikke nok.

De utenlandske ambassadene opererer med såkalte sikkerhetskart over de mest utsatte terrormålene, både i landet og Kabul. Ulike farger på kartet viser graden av risiko.

Mur som beskytter bygninger i Kabul, Afghanistan

En av de mange murene som beskytter mulige terrormål i Kabul.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

I Kabul regnes ISAF-hovedkvarteret, ambassadene og Serena hotel som noen av de største terrormålene sammen med de militære sperringene og regjeringsbygninger. Veiene karakteriseres som mer eller mindre risikobelagt.

I en rød Toyota

Det å forflytte seg fra et sted til et annet i byen, tar tid. Det beste rådet er å tiltrekke seg minst mulig oppmerksomhet.

- Vi kjører i en rød liten Toyota med lokal sjåfør, og vi opptrer så diskret som vi kan. Som vestlig med kamera er man automatisk et mål. Utlendinger står i fare for å bli kidnappet eller drept. Eller som det minste ondet - ranet av «vanlige» kriminelle, forteller Holm.

- Men det går altså an å forflytte seg rundt i byen. Vi filmer på god avstand, enten det gjelder enkeltbygninger, militærinstallasjoner eller «check point'er». Dette er av hensyn både av vår egen sikkerhet, og sikkerheten for de som er bak murene. Alt gjøres for å ikke vekke oppmerksomhet.

Veisperring i Kabul, Afghanistan

Det er ikke uten fare for eget liv afghanske politifolk vokter byen.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Rundt 2,5 millioner bor i Kabul. Og til tross for situasjonen, er mange afghanere åpne og snakkesalige overfor vestlige medier.

- I går var vi i et populært område med et kjøpesenter. Folk stilte seg opp rundt oss og ville gjerne kommentere og snakke, både om valget, presidenten og Taliban. Deres hverdagsliv går videre, men både de og vi vet at man er i en by der neste bombe og neste angrep er rett rundt hjørnet, sier Holm.

SISTE NYTT

Siste nytt