NRK Meny
Normal

- Jeg vil ha drømmen tilbake

- Jeg vet ikke hvordan det er med dere, men jeg vil ha drømmen min tilbake, jeg vil ha mitt Amerika tilbake.

Bruce Springsteen og Barack Obama
Foto: JASON REED / Reuters

"The Boss" var ikke i tvil, der han sto foran 80.000 mennesker på valgmøte i Cleveland, Ohio og innstendig ba velgerne gå for Barack Obama.

- Det er på tide å brette opp ermene og "come up for the rising", sa han og brukte sin berømte sang som bakteppe.

Og tårene rant på publikum da han fulgte opp med "The Rising" - hvor "come up for the rising" er hentet fra. Låten ble skrevet etter terrorangrepene den 11. september 2001.

Nå mener han en ny gjenreisning er nødvendig for det amerikanske samfunnet.

- Kontrakten mellom folk og politikken er revet i filler. Vi trenger alle de englene vi kan få, sa han og la til at "Obama forsøker å bygge et hus som er stort nok for alle våre drømmer."

Rockestjernen, som alltid har sett ut som en stålarbeider i rutete skjorte, ledet allsangen da de 80.000 stemte i "This Land is Your Land", den klassiske amerikanske folkesangen av Woody Guthrie.

Springsteen er ihuga demokrat, og har ved alle de siste valgene stilt opp for den demokratiske presidentkandidaten. I 1980 nektet han Ronald Reagan å bruke "Born in the USA" under valgkampen. Sangen var myntet på behandling av soldatveteranene fra Vietnam-krigen, og ikke slik republikanerne mente den kunne tolkes.

Også i 2004 holdt Springsteen et lignende valgmøte for John Kerry, uten at det hjalp stort. George W. Bush vant staten knepent.

Obama, som leder med rundt 4 prosent i industristaten, kvitterte for støtten og tilliten.

- Det er en håndfull personer som kommer inn i ens liv gjennom musikken og forteller USAs historie, sa Obama etter han hadde entret scenen sammen med sin kone Michelle og sine to døtre, Malia og Sasha.

Video nsps_upload_2008_11_3_7_6_47_281.jpg

Video: Siste innspurt i valgkampen

48 timers sluttspurt

Både Obama og John McCain driver nå en hektisk kamp om de siste stemmene. Begge kjører en knallhard avslutning i en rekke stater.

John McCain i Miami, Florida

John McCain var i Miami, Florida i helgen.

Foto: Stephan Savoia / AP

I helgen har de to, de mulig kommende førstefruene, visepresidentkandidatene, deres ektefeller og andre støttespillere - som ekteparet Clinton fartet fra delstat til delstat for å berede grunnen for seieren.

McCain-kampanjen varsler en betydelig opptrapping og bruker samme ord som det som anvendes om offensiven i Irak - surge.

De to siste dagene skal han selv innom Florida, Tennessee, Pennsylvania, Indiana, New Mexico, Nevada og Arizona.

Les: Florida bekymrer republikanerne

Obama var i helgen innom Colorado, Missouri og Nevada foruten Ohio.

Innsatsen fra begge leire konsentreres om statene som George W. Bush vant ved valget i 2004 - for det er i disse statene slaget vil stå og seieren komme.

Obama-leiren mener at statene John Kerry vant i 2004, er "trygge". Det inkluderer New Hampshire, der John McCain to ganger har vunnet over Bush i nominasjonskampen og hvor han var på gjenvisitt i helgen.

– Akkurat nå ser det bra ut for oss i alle Kerry-statene, sa David Plouffe, sjef for Obamas valgkamp, til New York Times i går.

Avisen mener likevel at håpet til McCain ser ut til å ligge i disse Kerry-statene, i og med at Obama leder klart i store deler av Bush-land.

Sjekk: Slik pleier delstatene å stemme

Tall og fakta om: Slik pleier delstatene å stemme

Se: Største, minste, mest overraskende presidentvalg

Seks av åtte

Barack Obama leder nå i et flertall av hva som defineres som vippestater. Stillingen er følgende:

Stillingen i vippestatene

Stat

Barack Obama

John McCain

Ledelse

Valgmenn

Florida

50,0

45,8

Obama + 4,2

27

North Carolina

47,8

47,5

Obama + 0,3

15

Virginia

49,8

46,0

Obama + 3,8

13

Ohio

48,8

44,6

Obama +4,2

20

Missouri

47,3

48,0

McCain + 0,7

11

Colorado

50,5

45,0

Obama + 5,5

9

Nevada

49,3

43,5

Obama + 5,8

5

Indiana

46,8

47,3

McCain + 0,5

11

Georgia

46,0

49,0

McCain + 3,0

15

Montana

45,0

48,8

McCain + 3,8

3

Oversikt over stillingen i flere delstater hos Real Clear Politics

I tillegg kjøres det en tung reklamekampanje på TV i Arizona – en republikansk bastion som McCain i 22 år har representert i Senatet.

Før helgen minsket ledelsen til McCain, han er nå kun 3,5 prosentpoeng foran sin rival i hjemstaten, som Bush vant komfortabelt med mellom 6-10 prosentpoeng i sine valg.

Og selv om en Obama-seier sitter hardt inne, er det det en symboltung beslutning.

I sin hjemstat Illinois leder Obama med 25 prosent, men dette har vært en demokratisk bastion ved de siste valgene.

Ifølge Washington Post har Obama nær 300 valgmannsstemmer inne. Det er 30 mer enn de 270 som trengs for å bli president.

Avisen fremhemver også at det kan bli et valgskred for Demokratene, ikke bare i presidentvalget, men også i kongressvalget, hvor de kan ende opp med flertall i begge kamre.

Ikke mye nytt

Men det kommer lite nytt på valgmøtene nå. I stedet gjentar og gjentar både McCain og Obama sitt sluttbudskap.

Obama fortsetter å klistre John McCain til den sittende upopulære regjeringen. Og for den kanten, kom det nærmest som sendt fra himmelen at visepresident Dick Cheney offentlig støttet John MCain i helgen.

Ingen nyhet i tidligere tider, at den sittende visepresidenten støtter sin partifelle. Men i og med Cheney står for det mest haukeaktige, regnes som mannen som "egentlig" har styrt USA på mange områder og scorer lavest på popularitet, er ikke hans omfavnelse det John McCain mest ønsker.

- Tror du Dick Cheney støtter McCain fordi han vil bringe endring? spurte Obama på valgmøtet i Cincinnati i Ohio

- Løpet er kjørt

NRKs utenrikskommenatator Bjørn Hansen tror løpet er kjørt for John McCain.

- Jeg ser ingen faktorer som kan vippe valg-seieren over på McCain sin side, sier han.

- Det er for sent til at en politisk begivenhet kan endre dette i vesentlig retning. Hver tredje velger har stemt. Det er mindre enn 24 timer igjen til valgkampen offisielt er avsluttet og Obama leder altså klart i seks av åtte vippestater.

- Det er en fryktlig bratt bakke McCain må gå. På Obamas side kan det ligge en fare i at demokratiske velgere tror han vinner, og blir sittende hjemme.

- Jeg er nokså sikker på at den 44. president vil hete Barack Obama, sier Hansen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt