- Jeg var en kul journalist på 22 år

Jan Guillou er overrasket over den store oppmerksomheten hans hemmelige fortid som KGB-agent har skapt

Jan Guillou
Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Den svenske forfatteren sier til dagbladet.no at spionavsløringene er dratt ut av sine proporsjoner.

Det ble i går kjent at den svenske suksessforfatteren og journalisten for over 40 år siden lot seg verve av KGB.

Les også: Guillou avslørt som KGB-agent

– Saken har fått groteske proporsjoner, mener Guillou .

- Mitt perspektiv er at jeg var en kul journalist på 22 år som trodde jeg skulle få noe ut av det. Min kunnskap om etterretningstjenesten på det tidspunktet var at jeg hadde sett to James Bond-filmer, forteller han.

Var litt Wow

Den svenske forfatteren hevder overfor Expressen at hensikten med KGB-kontakten var å avsløre hvordan sovjeterne jobbet i Sverige. Han trodde at når han først jobbet for KGB ville han få kontakt med andre spioner. Det skjedde ikke.

Guillou sier at kontaktene med den sovjetiske sikkerhetstjenesten ikke førte til noen journalistiske avsløringer, og benekter at han har spionert til fordel for Sovjetunionen.

På spørsmål om han angrer i dag svarer han:

– Det var dumt, men jeg var 22 år og syntes det var kjempespennende. Det var litt wow da jeg forsto jeg hadde KGB på kroken.

Benekter spionasje

Guillou jobbet den gang som fersk journalist og ble sendt på mottakelse til den Sovjetiske ambassade av sjefredakøren sin.

Han var i mange år en samfunnskritisk og prisbelønt journalist.

Siden det er Guillou blitt en bestselgende forfatter nettopp innen spion- og spenningslitteratur.

Det var den svenske avisen Expressen som i går avslørte at Guillou i 1967 da den kalde krigen var på sitt mest kjølige lot seg verve av KBG.

Saken kom frem da det svenske Riksarkivet friga dokumenter til den svenske avisen Expressen. Dokumentene viser at det var en av Guillous nære venner Arne Lemberg som i hemmelighet varslet det svenske sikkerhetspolitiet om Guillous kontakter,

Guillou benekter at han har foretatt seg noe ulovlig i sin kontakt med sovjetisk etterretning.

Han skammer seg

Nyheten om at Guillou var KGB-agent har slått ned som en bombe også blant forfatterens venner.

– Jan ante vel at jeg ville anmeldt ham om jeg visste dette. Jeg tror at han skammer seg, sier en av hans beste venner, poltiprofessor Leif GW Persson, til Expressen i dag.

På bestselgerlisten

Guillou topper i disse dager besteselgerlistene igjen i Sverige. I selvbiografien "Ordets makt og vanmakt" på hele 475 sider skriver han detaljert om egen karrriere. Men de fem årene da han var i KGBs tjeneste finnes det ikke et ord om.

Det blir kanskje mat til neste bok

Presidentvalget kort forklart

3. november 2020 velger USA sin neste president. President Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Rekordmange amerikanere stemmer via post i år, og vi vet ikke når resultatet blir klart. Trump sier han ikke stoler på poststemmene. Samtidig mener Demokratene at man skal bruke lenger tid enn vanlig på å telle opp nettopp disse. Mange frykter kaos i ukene etter valget. Hva skjer om Trump ikke aksepterer et nederlag?
Grupper som Proud boys og Antifa har fått mye oppmerksomhet den siste tiden. Den ekstremistiske hatgruppen Proud boys jublet da president Donald Trump sa «stand back and stand by» i den første presidentdebatten. Samtidig forbereder Boogaloo bois seg på borgerkrig, mens medlemmer av Antifa på venstresiden er villige til å bruke vold i kampen mot rasister og fascister. Kan valget utløse en krig mellom disse gruppene? Og er de farlige?
3. november 2020 velger amerikanerne sin neste president. Donald Trump stiller til gjenvalg for Republikanerne. Joe Biden stiller som presidentkandidat for Demokratene. Ved forrige presidentvalg vant Trump til tross for at Hillary Clinton fikk flest stemmer. Hvordan kan det skje? Her er to ting du må vite for å forstå USA-valget.

SISTE NYTT

Siste nytt