- Jeg gir meg en B+

Da han ble bedt om å gi karakter til seg selv for de første 11 månedene i jobben, svarte USAs president Barack Obama «B+».

Michelle og Barack Obama sammen med Oprah Winfrey
Foto: The White House/Pete Souza / Scanpix/AP

Presidenten gjestet i går talkshowet til sin gode venn Oprah Winfrey. Eller rettter sagt, hun gjestet han og ble vist rundt i en julepyntet presidentresidens.

Da han ble bedt om å gi karakter til seg selv for de første 11 månedene i jobben, svarte han B+.

- Hvorfor ikke en A (beste karakter), spurte Winfrey.

- Jeg har så vidt startet, det er fortsatt mye som gjenstår, svarte Obama.

- Helsereformen er ennå ikke klar. Går den i gjennom, tipper karakteren til A minus, sa han og smilte.

På plussiden trakk han frem stabilisering av økonomien, tilbaketrekningsdato fra Irak og gjenoppretting av USAs internasjonale renommé.

Han understreket at hans regjering arvet det største settet av utfordringer siden Franklin Delano Roosevelt og den store depresjonen.

- Holder meg i tømmene

Winfrey gikk tidlig ut på banen under nominasjonskampen til Demokratene med støtte til Obama og kjempet for ham gjennom valgkampen. Og det var tydelig at de er gamle kjente og har en god tone; presidenten la armen rundt skuldrene på talkshowdronningen flere ganger i løpet av intervjuet.

Presidenten sier han har beina fortsatt godt plantet i bakken, til tross for jobben som leder og øverstkommanderende for verdens supermakt.

- Ved at jeg har et familieliv, at jeg har Michelle og Malia og Sasha - og at deres holdning til meg er den samme, gjør at jeg er den samme som før jeg ble president. Jeg er fortsatt Barack. Jeg er fortsatt pappa. Normaliteten vi prøver å opprettholde, har vært avgjørende i en tid som har vært svært stressende.

Han innrømmet at oppgaven som USAs øverste sjef med et stor ansvar også for resten av verden til dels tynger.

Obama pekte bort på den berømte skrivepulten mange av hans forgjengere har sittet ved og blitt avbildet bak. Pulten som kalles «The Resolution Desk» var en gave fra britiske Queen Victoria, og bygget av tømmer fra den britiske fregatten The Resolution.

- Dette kontoret, denne pulten, det minner deg på hva som står på spill. Hvor mange drømmer og hvor mye håp som er knyttet til hvilke avgjørelser som fattes her i Det hvite hus, hvordan disse har innvirkning på det amerikanske folk, og resten av verden.

- Jeg bare låner

Obama fortalte at det er ved den samme skrivepulten han signerer brevene som går til etterlatte av amerikanske soldater drept i Irak og Afghanistan.

- Når du sitter der og skriver under, da føler du tyngden av hva du holder på med, sa han. Og la til at det er vanskelig å finne ordlyder som kan gi trøst.

Han fortalte om et foreldrepar som hadde mistet sønnen sin i Irak-krigen som de inviterte på besøk.

- Da ser du stedet gjennom deres øyne. Og det er jo egentlig deres hus. Jeg er leieboeren, jeg er «låneren». Dette er det amerikanske folks hus. Det er en av tingene jeg og Michelle prøver på; å få åpnet opp huset for de som egentlig eier det.

Michelle og Barack Obama møter barn under julefeiring i National Building Museum i Washington
Foto: Yuri Gripas / Scanpix/Reuters

Skal til Hawaii

Presidentparet har rukket å delta på flere julearrangement i den amerikanske hovedstaden. I går var presidenten og førstedamen hedersgjester i National Building Museum sammen med rekke barn og byborgere. Dager før de kom til Oslo i forrige uke, tente de julegranen i hovedstaden.

Julehøytiden skal presidentfamilien tilbringe på Hawaii, hvor Obamas søster Maya Soetoro-NgMaya Soetoro-Ng bor og hvor han selv bodde store deler av sin barn- og ungdom.

Juletrekule med Frihetsgudinnen som motiv i Blue Room i Det hvite hus
Foto: Saul Loeb / Scanpix/AFP

Men det forhindrer ikke at Det hvite hus er julepyntet i alle etasjer.

I det såkalte Blå rommet står et enormt juletre, pyntet med 650 julekuler som ble sendt fra Det hvite hus til forskjellige steder i USA, hvor de så ble dekorert med lokale motiver og sendt tilbake.

I den offisielle spisesalen står en 160 kg stor pepperkakemodell av Det hvite hus, med en kopi av familiens relativt nyskaffede kjæledegge og hund Bo i hvit sjokolade, plassert ved inngangen. Tradisjonen med Det hvite hus i pepperkakeutgave går tilbake til 1969.

Det hvite hus sin konditor Bill Yosses foran pepperkakemodellen av Det hvite hus

Sjefkonditor Bill Yosses foran pepperkakemodellen.

Foto: J. Scott Applewhite / Scanpix/AP

Førstedamen innrømmet at de hadde måtte skaffe Bo en egen julestrømpe for gaver.

- Julenissen elsker Bo også, sa Michelle humoristisk.

Hunden Bo i mottakelsesrommet i Det hvite hus
Foto: White House/Samantha Appleton

Selv var Obama alvorlig når han ble spurt om sitt juleønske.

- Jeg ønsker alle amerikanere skal føle seg trygge på at fremtiden til USA vil se lys ut. Det 21. århundre vil bli like mye et amerikansk århundre som det 20. var, gitt at vi beholder vår følelse av samhørighet, men også vår evne til hardt arbeide og vår besluttsomhet.

SISTE NYTT

Siste nytt