NRK Meny
Normal

Putin-kritiker: - Jeg ble forsøkt myrdet

- Jeg skulle bli utsatt for et attentat, hevder Russland-kritikeren Boris Berezovskij.

Boris Berezovsky

-Britisk politi informerte meg om at livet mitt sto i fare, sier Boris Berezovskij.

Foto: SANG TAN / AP

Russeren, som har bodd i eksil i Storbritannia siden 2000, har lenge vært en kritiker av Russlands president Vladimir Putin.

LES OGSÅ: Russerne venter med å svare

Nylig skal britisk politi ha avslørt at en russisk leiemorder planla å drepe Berezovskij denne måneden, skriver The Times idag.

- Britisk politi informerte meg om at livet mitt sto i fare og de rådet meg til å forlate landet. Jeg fulgte deres råd og reiste ut for tre uker siden, men nå er jeg tilbake, forteller foretningsmannen.

Den mistenkte leiemorderen ble pågrepet av britisk politi ved Hilton Hotel i London, "kun minutter før han skulle utføre drapet", skriver den britiske avisen. Hotellet lå kun et steinkast unna kontoret der Berezovskij vanligvis holdt til.

LES OGSÅ: Storbritannia utviser diplomater

Dette blir i kveld bekreftet av britisk politi.

- Ikke overrasket

Russlands ambassadør til Storbritannia, Yuri Fedotov, sier han ikke er overrasket over avsløringen.

- Dette kommer ikke som en overraskelse.Berezovskij benytter enhver anledning til å eksponere seg selv, sier han.

Samtidig understreker ambassadøren at den russiske regjeringen ikke hadde en finger med i spillet.

Diplomatisk krise

Britiske aviser spekulerer nå i om avsløringen kan være hovedårsaken til at Storbritannias statsminister Gordon Brown valgte å utvise fire russiske diplomater denne uken.

Den offisielle årsaken er at Russland nekter å utlevere Andrej Lugovoj, mannen som mistenkes for drapet på den tidligere KGB-agenten Aleksandr Litvinenko.  Dette har fått russerne til å se rødt, som nå vil svare tilbake med samme mynt.  

– Vår reaksjon kommer til å være målrettet og passende, og britiske myndigheter vil bli informert veldig snart, sa Russlands viseutenriksminister Aleksandr Grusjko tirsdag.

Nær venn av Litvinenko

Litvinenko, som var en venn av Berezovskij, døde i november i fjor etter å ha blitt forgiftet med det radioaktive stoffet polonium 210.

Deler av det russiske eksilmiljøet i London frykter at drapet på systemkritikeren Litvinenko var ment som en advarsel mot Berezovskij.

Sistnevnte har sagt han ønsker Putin fjernet – med makt om nødvendig.

– Jeg er 100 prosent sikker på at president Putin står bak drapet på Litvinenko, sier Berezovskij til BBC.

Berezovskij har brukt sin formue og sine politiske kontakter til å støtte den russiske opposisjonen, og The Times skriver onsdag at det er frykt i eksilmiljøet for at personer i Kreml forsøker å eliminere kritiske røster før det kommende presidentvalget.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt