- Israel vil reagere kraftig

Statsminister Ehud Olmert truer med et kraftig svar etter nye rakettangrep mot Israel fra Gazastripen.

Israels statsminister Ehud Olmert
Foto: PAUL HANNA / REUTERS

I dag tidlig landet fire raketter i Sør-Israel. Foreløpig har ingen innrømmet å stå bak angrepet.

To personer ble såret av rakettene som ble skutt fra Gazastripen, opplyser israelsk redningstjeneste.

De to sivile israelerne er de første som er blitt såret i palestinske angrep siden den skjøre våpenhvilen trådte i kraft for to uker siden.

- Uforholdsmessig svar

Statsminister Ehud Olmert truer med et kraftig svar de nye rakettangrepene.

- Vi har sagt at rakettangrep mot Israel vil bli møtt med et uforholdsmessig kraftig svar, sa Olmert etter dagens regjeringsmøte i Jerusalem.

Hamas og Israel erklærte hver sin ensidige våpenhvile på Gazastripen for to uker siden.

Palestinske grupper har likevel skutt flere raketter mot Israel, som hittil har svart med luftangrep. En israeler og tre palestinere er drept.

- Hamas vil ha våpenhvile

Hamas skal ha gått med på en ett år lang våpenhvile med Israel.

Den arabiske TV-kanalen Al Arabiya siterte søndag kilder i den islamistiske Hamas-bevegelsen som sier at Hamas har akseptert våpenhvileavtalen, som skal tre i kraft torsdag, ifølge den israelske avisa Haaretz.

Ifølge Al Arabiya har Hamas gått med på at palestinske sikkerhetsstyrker under president Mahmoud Abbas' kontroll blir utplassert på grenseovergangene til Gazastripen.

En Hamas-delegasjon er ventet til Egypt mandag for å gi sitt endelige svar på initiativet.

Avlyste avtale

Ifølge Haaretz har nyheten om at Hamas går med på avtalen fått Abbas til å avlyse en planlagt tur til Tsjekkia og dra til Kairo i stedet.

Egyptiske myndigheter ville søndag ikke kommentere opplysningene fra Al Arabiya, melder Haaretz.

En rådgiver for Hamas-regjeringen på Gazastripen sier til nyhetsbyrået AFP at Hamas nå venter på et svar fra Israel på et forslag fra Egypt, som har ledet forhandlinger om en våpenhvile etter at kampene i Gaza tok slutt 18. januar.

Da erklærte både Hamas og Israel en ensidig våpenhvile, men det har siden vært forhandlet om en felles avtale mellom partene.

Krever rakettstans

Problemet for Israel er at landet av prinsipp ikke forhandler med Hamas. Landet krever at Hamas slutter å skyte raketter over grensa til Israel og at smuglingen av våpen stoppes.

Innad i den israelske regjeringen pågår det en intens kamp om hvordan den skal forholde seg til Hamas og forslaget om en våpenhvileavtale.

Ifølge Haaretz havnet forsvarsminister Ehud Barak og utenriksminister Tzipi Livni i en heftig ordveksling under søndagens regjeringsmøte.

Barak, som er leder for det israelske arbeiderpartiet, skal ha tatt til orde for å akseptere det egyptiske forslaget, mens Kadima-leder Livni anklaget Barak for å være ettergivende overfor Hamas.

- Falsk unnskyldning

Hamas svarte på Olmerts utspill med å anklage Israel for å ødelegge forsøkene på å komme fram til en våpenhvileavtale i Egypt.

- Dette er et forsøk på å finne en falsk unnskyldning for å trappe opp aggresjonen mot palestinerne, sa Hamas' talsmann Taher al-Nunu.

SISTE NYTT

Siste nytt