- Dette er et forvarsel

Angrepene i Gaza er et forvarsel på moderne krigføring, sier våpeneksperter, som mener Israel bruker nye og svært avanserte våpen i krigføringen.

Pasient i Gaza

Lege Erik Fosse har tatt med bilder fra sykehuset i Gaza. Han forteller om sårede med skader som var annerledes enn dem han har sett som krigskirurg før.

Foto: Erik Fosse/NORWAC

De norske legene Erik Fosse og Mads Gilbert har nylig kommet tilbake fra arbeidet på et sykehus i Gaza, og Fosse kan vise frem bilder av noen av dem som var til stede da det smalt og ble ofre for angrepene.

- Skadene var annerledes enn jeg har sett før

- De fleste som er i nærheten av denne bomben, vil dø. Det gjorde denne gutten også, sier Fosse når han viser bildet av en hardt såret 14 år gammel gutt.

Fosse har erfaring som krigskirurg, men denne gangen mener han skadene han møtte, var annerledes.

Pasient på sykehuset i Gaza

Erik Fosse forteller om svært unge ofre for Israels angrep, som denne unge gutten.

Foto: Erik Fosse/NORWAC

Selv om Israel ikke innrømmer det, mener analytikere og organisasjoner at nye typer våpen nå blir testet i Gaza.

Fosse sier skadene må stamme fra noe som kalles Dense Inert Metal Explosive, Dime.

Våpenet er en bombe som er laget for bruk i moderne krig i byområder. Den er omstridt fordi den kan inneholde radioaktive stoffer og frigjør en sky av svært kreftfremkallende metallstøv som skjærer inn i kroppen til dem som er i nærheten.

- Sprenger med stor kraft der den treffer

Oberstløytnant Morten Andersen ved Forsvarets stabsskole sier bomben skal sprenge med stor kraft der den treffer, og kan gjøre liten skade 10-15 meter unna.

- Hvis målet befinner seg inni en trang gate, vil det rent teoretisk kun tilintetgjøre målet, men ikke gjøre skade på omgivelsene, sier Andersen.

Han mener våpenet kommer til å bli brukt i moderne krigføring, fordi det skal være bedre for sivilbefolkningen.

- Det er jo det som er hele tanken med teknologien, sier Andersen.

Video nsps_upload_2009_1_15_23_9_44_2574.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - Israel tester nye våpen.

- Var barna målet?

Erik Fosse ser imidlertid ingen fordeler for de pasientene han behandlet for skader etter det som trolig var bruk av de nye våpnene.

- Dime-våpnene er laget for å skade bare det du sikter på. Men når vi ser sårede barn, som bildene viser, må det jo være dem de har siktet på. Da er dette våpenet forferdelig.

SISTE NYTT

Siste nytt