Hopp til innhold

- Israel bruker klasevåpen

Israels eldste avis skriver at israelske styrker har brukt klasebomber i angrepene mot Gaza-stripen.

Israelske soldater
Foto: NAYEF HASHLAMOUN / REUTERS

Haaretz skriver at bakkeoperasjonene startet med en militær mykgjøring av mål på Gaza-stripen. Da skal det blant annet ha blitt brukt klasevåpen mot åpne områder.

Les også: Israelske bakkestyrker inn i Gaza
Les også: Israelske angrep ryster Gaza

Israel var ikke et av de 125 landene som skrev under på avtalen mot bruk av klasevåpen 3. desember 2008.

- Vanskelig å si

Halvor Johansen

Halvor Johansen.

Foto: NRK

Halvor Johansen er oberstløytnant i Forsvarets Stabsskole. Han mener det er vanskelig å si ut fra TV-bilder nøyaktig hva slags våpen israelerne bruker.

- Det vi ser er ikke klasevåpen i tradisjonell forstand, men det er klart at det kan ligne en slik kargoammunisjon som det kalles, som skytes ut med en container og med mindre sprenglegemer inni seg. Det er litt for tidlig å si nøyaktig hva det er ut fra bildene, sa Johansen til Dagsrevyens Christian Borch.

- Skader etter helt nye våpen

Den norske legen Erik Fosse, som arbeider på et stort sykehus i Gaza by, mener det også blir brukt helt nye våpen.

Erik Fosse

Erik Fosse.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Vi har også sett skader etter helt nye våpen som gir en voldsom trykkbølge som har blåst bort hele underkroppen på flere pasienter, sier Fosse til NRK.

Les også: - Mange svært alvorlig såret

Johansen bekrefter at bruk av nye typer våpen ikke er uvanlig i en slik type konflikt.

- Utviklingen går jo sin gang og det er ikke unaturlig at det også dukker opp nye våpen, også i slike konflikter som dette. Men basert på splintskader og trykkskader i underlivet og ned, for eksempel, så er ikke det veldig uvanlig med bruk av vanlige konvensjonelle anslagsgranater i slik infrastruktur. Det som er noe av problemet i dagens moderne infrastruktur er at det gir spesielle trykkeffekter og splintskader ved at deler infrastrukturen går i oppløsning, sier Johansen.

- Informasjonsoverlegenhet

Hva kan Hamas stille opp med mot et av verdens mest avanserte militære maskinerier?

- Rent konvensjonelt er Hamas totalt underlegne Israel. Men nå skal vi også huske på at Hamas kjemper på sitt eget territorium. De har en informasjonsoverlegenhet ved at de velger tid og sted for engasjementene. I tillegg har de god støtte i befolkningen, og det gjør det jo mulig for dem å rekruttere folk og skaffe penger og våpen og å holde konflikten gående, sier Johansen.

SISTE NYTT

Siste nytt