Hopp til innhold

- Islamistiske narkobaroner bak uro

I dagene før opptøyene i Osj i Kirgisistan, ble det observert personer som delte ut penger fra kofferter til unge arbeidsledige og instruerte dem i hva de skulle gjøre.

Beslaglagt narkotika i Osj, Kirgisistan

Kirgisiske sikkerhetsstyrker viser frem ett av narkopartiene de har beslaglagt, i forbindelse med uroen i Osj.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Moskva: Morten Ruud
Foto: NRK

Uroen og den etniske konflikten i Kirgisistan kan være initiert av og finansiert av narkotikabander som opererer i området. Det sier lederen for det russiske føderale narkotikabyrået, Sergej Ivanov, til russiske medier.

Strøm av narkotika

Voldseksplosjonen i det sørlige Kirgisistan som startet for to uker siden, har sjokkert verden. Store boligområder, butikker og kafeer er plyndret og brent. Flere hundre er drept. Kirgisere har åpenbart jaktet på innbyggere av usbekisk nasjonalitet.

Vitnesbyrd fra innbyggere i Osj forteller om at det i dagene før opptøyene var folk som delte ut penger fra kofferter til unge arbeidsledige og instruerte dem i hva de skulle gjøre.

- Dette har ikke vært en tilfeldig aksjon, sier leder for det russiske føderale narkotikabyrået Sergej Ivanov.

- Det går en massiv strøm av narkotika fra Afghanistan gjennom Kirgisistan, som noen har interesse av å beskytte, hevder Ivanov.

Han sier den afghanske narkoindustrien produserer verdier for omtrent 65 milliarder dollar i året - mer enn 300 milliarder norske kroner. Den forsyner verden med omtrent 90 prosent av all opium som videreforedles til ulike stoffer.

Det er en mektig industri som med sin enorme lønnsomhet kan kjøpe nær sagt hva som helst.

Beslaglagte våpen i Osj

Det var ikke bare stoff som er beslaglagt, men også store mengder våpen.

Foto: Alexander Zemlianichenko / Ap

Vil ødelegge avlingene

Det er ikke mer enn noen uker siden Russlands president Dmitrij Medvedev oppfordret verdenssamfunnet til felles innsats mot den omfattende narkotikaproduksjonen som foregår i Afghanistan.

Russiske stoffavhengige konsumerer mest heroin til sammen i verden, og presidenten har satt i gang et omfattende anti-narkotikaprogram.

Ett av tiltakene er ønsket om å ødelegge opiumsavlingene i Afghanistan, men den vestlige verden og ISAF-sjefene nøler og mener dette vil føre opiumsbøndene rett i armene på Taliban.

Rundt 7000 tonn opiumsråstoff og 3000 tonn med cannabis høstes i Afghanistan gjennom ett år. Landet produserer nå dobbelt så mye opium som verden samlet gjorde for 10 år siden. Og dette til tross for at produksjonen har falt med 23 prosent de to siste årene.

Ett kilo råopium koster nå 89 dollar kiloen, ifølge FN-observatører.

På grunn av overproduksjon de siste årene, regner FNs kontor for narkotikakontroll og kriminalitetsbekjempelse (UNODC) med at vel 12.000 tonn opiumsråstoff er lagret.

Islamister involvert

Mye av heroinen fraktes gjennom Ferganadalen, som strekker seg gjennom Usbekistan, Tadjikistan og Kirgisistan og ender opp i Afghanistan.

Det sørlige Kirgisistan og byen Osj hvor volden startet, er en del av Ferganadalen.

Leder for det russiske føderale narkotikabyrået mener at også islamske ekstremistgrupper er involvert i narkotrafikken.

Sergej Ivanov sier den muslimske bevegelsen som tidligere gikk under navnet Usbekistans islamske bevegelse, men som nå er omdømt til Turkmenistans islamske bevegelse, er fullt og helt involvert i narkotrafikken.

- Det skjer ikke en eneste bevegelse i dette området uten at dette enorme nettet av kriminelle har kontroll, hevder han.

Eksperter i Russland mener narko har mye å tjene på en ustabil situasjon i transittlandene.

Delte ut penger

Ivanov får støtte fra FN-talsmann Robert Colcille i sin teori om årsaken til uroen i Kirgisistan.

- Dette var ikke et tilfeldig internt etnisk sammenstøt. Dette var bevisst provosert fram, sier Colcille.

- Osj er et narkotikasenter, og det kan godt være at her er det et element av kriminell virksomhet, sier Colcille om bakgrunnen for volden.

Fra Hviterusslands hovedstad Minsk sier den styrtede presidenten Gurmanbek Bakiev at folk i «narkobutikken» og religiøse ekstremister deltok i organiseringen av volden.

Nå frykter observatører at Usbekistan kan bli det neste landet som rammes av narkotikaprovosert og religiøs ekstremistisk vold.

SISTE NYTT

Siste nytt