NRK Meny
Normal

Mener islamister planla bortføringer

Flere av de arresterte islamistene i Frankrike planla å bortføre en jødisk forhørsdommer og andre personer. Påtalemyndigheten vil at 13 av dem skal tiltales for å ha planlagt terror.

Arrestasjon Frankrike

Fredag ble 19 personer arrestert, i dag må 16 av dem møte for retten.

Foto: STEPHANE MAHE / Reuters

Det var fredag i forrige uke at fransk politi arresterte 19 personer de mener er radikale islamister. Tre av de arresterte er allerede satt fri. Det er ventet at flere av de andre vil bli tiltalt i løpet av tirsdagen.

Lørdag sa lederen for fransk etterretning, Bernard Squarcini, at de arresterte representerte en reell trussel for landet. Han sa de har vært involvert i «krigslignende trening forbundet med voldelig, religiøs indoktrinering».

Flere av de arresterte skal ha vært forbundet med en ekstrem gruppe som kaller seg Forsane Alizza.

Terrortiltale

På en pressekonferanse i Paris tirsdag formiddag sa lederen for påtalemyndigheten i Paris, François Molins, at grunnleggeren av organisasjonen hadde knyttet flere personer til seg. Ifølge Molins er dette personer som franske myndigheter har hatt under oppsikt i flere måneder.

Påtalemyndigheten ber nå om at 13 av de arresterte skal tiltales for å ha planlagt terror.

Molins sa at påtalemyndigheten ber om at ni av dem blir sittende i fengsel, mens fire kan løslates mot kausjon.

– Planla å bortføre en forhørsdommer

François Molins bekreftet at den islamistiske organisasjonen hadde planlagt flere bortføringer. En av dem som blir nevnt er en forhørsdommer i Lyon. Det er en mann som har markert seg på venstresiden i fransk politikk og som nå lever med politibeskyttelse.

Lederen for Forsane Alizza, Mohamed Achamlane, ble sendt til Paris på mandag.

De 19 arresterte ble tatt i forskjellige franske byer. Arrestasjonene kom i kjølvannet av drapsraidet til 23 år gamle Mohamed Merah, som selv ble skutt av fransk politi i Toulouse. Da hadde han drept sju personer i og rundt byen, blant andre tre barn og en lærer ved en jødisk skole.

– Ekstremt alvorlig

Nicholas Sarkozy

På et valgmøte i Nancy mandag sa president Nicolas Sarkozy at utvisningene er en klar melding om at de som uttaler seg imot den franske republikkens verdier, vil bli utvist, øyeblikkelig og uten unntak eller nåde.

Foto: CHRISTOPHE GUIBBAUD / Afp

Fransk opposisjon har kritisert tv-kameraenes tilstedeværelse da de 19 ble arrestert. De mener bildene skulle brukes til å styrke president Nicholas Sarkozys mulighet til å bli gjenvalgt i april.

Presidenten vil hverken bekrefte eller avkrefte påstandene om kidnappingsplaner, men sier de er «troverdige».

– Det er ikke opp til meg å bekrefte dette, men når vi foretok disse arrestasjonene, er det fordi denne saken inneholder ekstremt alvorlige elementer, sa presidenten.

I går ble det kjent at franske myndigheter kaster flere imamer og islamister ut av landet. Også det en reaksjon på Mohammes Merahs sju drap.

Arrestasjoner Frankrike

Fransk politi tok seg inn i hjemmene til flere personer de mener er islamister og arresterte dem i forrige uke.

Foto: EBU

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt