NRK Meny
Normal

- Ingen feil ved Iran-valg

- Ingen større uregelmessigheter i Irans presidentvalg, slår landets valgkomité fast. At offentliggjøringen er utsatt, er bare "tillitsbygging".

Press TV - faksimile
Foto: Faksimile

Valgkomiteens talsmann sier til statseide Press TV at komiteen nå har gransket alle klager som kom inn fra de tapende presidentkandidatene.

- Skaper tillit

Talsmannens erklæring kommer til tross for at det mektige Vokterrådet forlenget fristen til å offentliggjøre det endelige valgresultatet.

Men talsmannen beskriver forlengelsen bare som en tillitsbyggende handling - og altså at det ikke var noen "større uregelmessigheter under valget".

Utsettelsen er på fem dager, og da blir rådets endelige avgjørelse offentliggjort, sier talsmann Abbas-Ali Kadkhodaei. Han kan imidlertid slå fast nå hva resultatet blir.

Les også: Iransk sørgeseremoni avlyst

Les også: 70 iranske professorer arrestert

Milits meldt drept

Samtidig meldte myndighetene at åtte medlemmer av Irans ekstremt voldelige Basij-milits er drept i kamper med demonstranter. På sine nettsider skriver den statlige nyhetskanalen at de åtte er drept i blodige sammenstøt etter valgurolighetene.

Basij-milits i Teheran 25. juni

Svartkledd Basij-milits på motorsykler foran Irans nasjonalforsamling i går.

Foto: DEMOTIX IMAGES / Reuters

Det er umulig å sjekke meldingen om de drepte militsmedlemmene med uavhengige kilder. Basij-militsen er en del av landets sikkerhetsstyrker, og har en lang historie om voldsmisbruk mot sivile. Mennene og kvinnene i militsen ligger direkte under Det islamske revolusjonsgarden.

Basjij-militsen hører til de mest fryktete soldatene i Iran, og det er kommet meldinger under urolighetene at dens medlemmer har gått til harde angrep mot demonstranter.

- Skjøt Neda

Amnesty International gikk tidligere denne uken ut og ba myndighetene i Iran slutte å bruke militsen mot sivile demonstranter. Militsen er kjent for å opptre anonymt og uten uniform.

For 10 dager siden ble dens medlemmer beskyldt for å ha stått bak skytingen som tok livet av åtte demonstranter i Teheran. Basij blir også beskyldt for å ha skutt Neda - den unge kvinnen som er filmet liggende på gata i Teheran med et blødende skuddsår. Videoen av Neda er sendt verden over og er blitt et symbol for motstanden mot regimet i Iran.

På den samme nettsiden beskylder for øvrig den statlige kanalen CNN for å ha kringkastet en falsk rapport fra Teheran.

- CNN-juks

Press TV hevder å ha opptak som beviser at CNN med vilje har forsøkt å "forstyrre den stabile situasjonen i Iran etter valget", da CNNs reporter i går intervjuet vitner som sa de hadde sett demonstranter blit banket opp og skutt.

Les også: NRKs Sidsel Wold svarte leserne om Iran

Press TVs uidentifiserte reporter var imidlertid på stedet og sier at ingen ble angrepet. Det skal opptakene fra stedet være et bevis på.

Basij-milits - arkivbilde fra september 2008

Den fryktede Basij-militsen, i arkivbilde fra september i fjor.

Foto: Vahid Salemi / AP
Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt