NRK Meny
Normal

- Irak vil ta tid

Operasjonen med å sikre Bagdad vil ta tid og vil bli voldelig, konstaterte USAs president George W. Bush på en pressekonferanse i dag.

George W. Bush
Foto: JIM WATSON / AFP

- Men situasjonen i Irak vil være langt verre uten USAs hjelp. Å trekke oss ut nå, ville være katastrofalt, sa Bush i en direktesendt tale onsdag.

I talen redegjorde han for samarbeidet med Iraks statsminister Nuri al-Maliki om den nye strategien for å stanse den blodige etnisk-religiøse voldsspiralen i landet.

Han karakteriserte samarbeidet med Maliki som godt, men la til at det vil ta tid å sikre Bagdad, og at det vil bli nye voldshandlinger fra dem som vil forsøke å stanse de amerikansk-irakiske styrkene.

I noen områder må styrkene stanse etnisk rensing, innrømmet han.

- Unikt 

Bush kom også inn på avtaleutkastet som tar sikte på å stanse Nord-Koreas atomvåpenprogram og kalte det unikt og for et viktig skritt i riktig retning.

- Sekslandssamtalene i Beijing bringer oss langt nærmere en koreansk halvøy fri for kjernevåpen, sa han, men la til at det gjenstår mye før målene i avtaleutkastet kan bli realiteter.

Våpen

Han kom også inn på funnene av iranske våpen i Irak, men vedgikk at han ikke visste hvem som hadde beordret forsendelsene. Tidligere har talsmenn for den amerikanske hæren hevdet at de må ha vært beordret på høyeste nivå i Iran.

- Men det betyr ikke noe om Teheran var direkte eller bare indirekte involvert. Hovedsaken er at våpnene var der og skadet våre tropper, og det vil vi gjøre noe med, lovet han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt