NRK Meny
Normal

- Irak kan bli tegnet om

En rapport fra Flyktninghjelpen konkluderer med at Irak-kartet kan bli tegnet om.

Irakiske barn leker i en leir for flyktninger
Foto: ALAA AL-MARJANI / AP

Denne uken kalte FN sammen til konferanse om situasjonen i Irak - med det mål å fjerne fokus fra volden og få tilbake søkelyset på ofrene.

Flyktninghjelpens rapport om Irak var et sentralt arbeidsdokument for konferansen, og rapporten konkluderer med at hele Irak-kartet kan komme til å måtte bli tegnet om.

Volden følger etniske og religiøse linjer

Talsmannskoordinator i Flykninghjelpen, Thomas Horne, var tilstede på konferansen i Geneve.

- Konklusjonen i rapporten har med den etniske rensingen i Irak å gjøre. Volden følger etniske og religiøse skillelinjer, forteller Horne.

- Minoriteter jages fra enkelte områder, og de områdene som har vært "blandet", blir nå rene. I sjiadominerte områder jages sunnimuslimer, og omvendt. I tillegg tar mindre voldelige områder bare i mot de mest nyttige flyktningene, som for eksempel leger.

I sum frykter derfor Flykninghjelpen at Irak til slutt blir tegnet om.

Overraskende ord og løfter

Som vanlig kom det mange fine ord og løfter om hjelp og støtte på konferansen, men mange av de fine ordene var overraskende for mange, kan Horne fortelle.

- For det første kom Irak veldig tydelig frem selv, med en tydelig forpliktelse til å ta ansvar for egen befolkning og sørge for at de - gjennom sine strukturer, sitt politi, sine styrker og i samarbeid med okkupasjonsmakten som er ledet av USA - skulle gi bedre beskyttelse til de sivile og beskytte de fordrevne innenfor Irak, sier Horne til NRK.

Irak presses av FN

Iraks bekreftelse var ikke ventet foran konferansen i Geneve, og Horne tror de siste månedenes internasjonale press på Irak, særlig fra FN, er grunnen til at landet nå tar grep.

- Det har nok vært mer press på Irak de siste månedene, ettersom de humanitære problemene har blitt såpass synlige, sier Horne.

- Det har gått opp for verdenssamfunnet at dette er en humanitær krise som nærmer seg en katastrofe med bortimot 4 millioner mennesker på flukt i og utenfor Irak.

 

Antonio Guterres, FNs høykommissær for flyktninger
Foto: SALVATORE DI NOLFI / AP

FN vil tilbake til Irak

Antonio Guterres, FNs høykommisær for flykninger, varsler at FN vil tilbake til Irak og øke tilstedeværelsen.

Høsten 2003 trakk organisasjonen seg ut etter to angrep på hovedkvarteret i Bagdad, men nå er flyktningkrisen blitt så stor at erkjennelsen er at man må jobbe også innenfra for å få til en løsning.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt