NRK Meny
Normal

- Irak-beordring mulig dødsdom

Flere hundre amerikanske diplomater protesterer mot at Bush-administrasjonen vil tvinge dem til oppdrag i Irak.

En av dem karakteriserte beslutningen om tvangsutplasseringer som en potensiell dødsstraff, melder BBC.

Om ikke mange nok melder seg frivillig, vil noen bli tvunget til å dra. De som nekter, risikerer oppsigelse.

USAs ambassade i Bagdad

Sikkerhetsvakt foran USAs ambassade i Bagdad. I forrige uke sa myndighetene at de vil beordre diplomater til ambassaden fordi det er for få frivillige.

Foto: SCOTT NELSON / AP

- Stor sikkerhetsrisiko

Tidligere er alle posisjonene ved ambassaden i Irak blitt fylt av frivillige, men nå peker den fremstående diplomaten Jack Croddy, som har jobbet som politisk rådgiver for NATO-styrkene, på den store sikkerhetsrisikoen for diplomatene som eventuelt blir tvunget til å dra.

– En ting er hvis en person tror på det som foregår der borte og melder seg frivillig, men det er noe helt annet å tvinge noen til å reise, sier Croddy.

– Unnskyld meg, men det er rett og slett en potensiell dødsstraff. Hvem skal oppdra våre barn om vi er døde eller såret? Dere vet at i hvilket som helst annet land i verden, ville ambassaden på dette stadiet være stengt, sier han videre.

Tjenestemenn har i mange måneder advart om at det vil bli mangel på frivillige som melder seg for å reise til Irak, og mange jobber kan bli ledige i 2008.

Belastende

Diplomatenes fagforeningen klager over at den stadig voksende ambassaden i Bagdad utgjør en belastning på arbeidsstokken. Samtidig lokker utenriksdepartementet med attraktive vilkår som høy lønn og mye ferie, melder NTB.

Ingen amerikanske diplomater er til nå blitt drept i Irak-krigen, men sikkerhetssituasjonen er svært vanskelig. Diplomatene oppholder seg stort sett bare i den strengt bevoktede såkalte grønne sonen, som jevnlig blir beskutt med raketter.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt