NRK Meny
Normal

- Hun kommer seg aldri ut av dette

Psykolog Thore Langfeldt mener at den østerrikske kvinnen som har blitt holdt fanget i 24 år alltid vil være traumatisert.

Josef F. hold datteren og sju barn i kjelleren i Amstetten
Foto: Politi, Østerrike

Østerrike rystes av en ny gruoppvekkende historie om barn som har blitt holdt langvarig i fangenskap.

Josef Fritzl (73) har innrømmet å ha holdt sin 42 år gamle datter innesperret i kjelleren 24 år, og at han er far til hennes sju barn. Flere av barna har vært sperret inne i kjelleren. Ingen av barna skal ha sett dagslys før de ble hentet ut i går og brakt til sykehus.

Les også: - Sprenger alle dimensjoner

Les også: Natascha tilbyr å hjelpe ofrene

Les også: Josef (73) tilstår alt

- Det er helt vanvittig

- Dette er en forbrytelse som strekker seg over 24 år og som sprenger alle dimensjoner, sier østerriksk politi på en pressekonferanse i dag.

Thore Langfeldt

- Den 42 år gamle kvinnen må være kraftig traumatisert, sier Thore Langfeldt, spesialist i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

Thore Langfeldt, som er spesialist i klinisk psykologi ved Universitetet i Oslo sier til NRK at Josef Fritzl må ha en alvorlig personlighetsforstyrrelse - spesielt følelsesmessig - som gjør at han er i stand til å gjøre dette.

- Han er kanskje også fanget i sin egen elendighet. Han har begynt å gjøre dette og ikke greid å stoppe - og han har ikke visst hvordan han skulle komme ut. Dermed kan dette pågå over lang tid, sier han til NRK.

- Hvordan har dette kunnet pågå så lenge?

- Det er helt vanvittig. Det er helt merkelig at han har kunnet holde det gående uten å bryte sammen og uten at det skjer noe, sier Langfeldt.

- Kraftig traumatisert

At den 42 år gamle kvinnen er skadet for livet er ikke Langfeldt i tvil om.

- Hun må være kraftig skadet av traumatiseringen. Det er mange ting som har skjedd her. Hun har blitt holdt unna offentligheten og ikke hatt kontakt med andre mennesker - noe som i seg selv jo er helt forferdelig. Hun har også blitt misbrukt og sannsynligvis truet av faren sin. I tillegg har hun født barn som hun har mistet uten å få vite hvordan det har gått med dem. Denne kvinnen har opplevd utrolig mange ting som er sterkt traumatiserende, sier psykologen.

- Kan et menneske komme seg ut av dette?

- Nei, jeg tror ikke det. Hun trenger utrolig mye hjelp over lang tid, og det kan hun sikkert få, men hun vil alltid være preget av noe såpass traumatiserende som dette.

Langfeldt er betenkt over at en ny, grotesk barnekidnappingssak dukker opp nettopp i Østerrike. Det er nå snart to år siden Natascha Kampusch (20) klarte å unnslippe et åtte år langt fangenskap i kjelleren til hennes kidnapper Wolfgang Priklopil.

- At ikke naboer merker noe eller at man ikke har noen kontroll over hva medmennesker holder på med. Det kan henge sammen med at man ikke skal stikke nesa si opp i hva naboen gjør, og at dette kan være mer uttalt i østerrike og andre land enn i Norge, sier Langfeldt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt