- Hun er det dette landet trenger

44 år gamle - og for nasjonen ukjente - Sarah Palin ble John McCains utvalgte visepresidentkandidat.

John McCain og Sarah Palin
Foto: MARIO TAMA / AFP

Palin har sittet som guvernør i delstaten Alaska i to år og har ikke rikspolitisk erfaring.

Men John McCain var sikker i sin sak, da han presenterte henne for tilhengere og for landet, på et valgmøte i Dayton, Oiho.

- Hun er akkurat den jeg trenger, hun er akkurat det dette landet trenger, for å bistå meg i kampen frem mot seier, sa McCain til en jublende folkemengde.

Ung kandidat

Med sine 44 år er Palin yngre enn demokratenes presidentkandidat Barack Obama (47).

Hun er guvernør i Alaska og ble kjent for å ha varslet om etiske overtramp hos sentrale republikanske politikere under sin virketid hos Alaska Oil and Gas Conservation Commission. Hun fulgte opp med å innlede en stor ryddesjau da hun overtok guvenørposten, og har stått for reformer.

Hun er personlig kristenog er en markant motstander abort. Hun er mor til fem barn i alderen fire måneder til 18 år. Den siste som ble født i april, med Downs syndrom, noe hun og mannen fikk vite tidlig under svangerskapet.

Den eldste sønnen Track er soldat i hæren og skal sendes til Irak i september.

Palin er for fri våpenrett og er medlem av våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association (NRA).

Hun har også blitt kjent for sin harde kamp for oljeboring i det vernede området Arctic National Wildlife Refuge i Alaska. Både McCain selv og demokratenes presidentkandidat Obama har motsatt seg boring i dette området.

Ifølge avisen The times har Palin hele 80 prosents oppslutning i Alaska.

(Artikkelen fortsetter etter bildet.)

Sara Palin med familien, mannen Todd, barna Piper, Bristol, Trig og Willow

Sara Palin med familien, mannen Todd, barna Piper, Bristol, Trig og Willow.

Foto: MARIO TAMA / AFP

Bør velge en guvenør

I juni sa guvernøren i et intervju med CNN at McCain godt kunne velge en guvernør som sin visepresidentkandidat og at hun gjerne ville stille.

I spekulasjonene om hvem som blir valgt av Mccain har favorittene imidlertid vært McCains motstander fra nominasjonskampen og tidligere Massachusetts-guvenør Mitt Romney og Montana-guvernør Tim Pawlenty.

Flere kommentatorer beskriver valget av Palin som uventet og modig.

Rykteflom

Guvernøren ankom Middleton i Ohio i går, i et privatfly fra Alaska. Noe som førte til en rykteflom om at hun kunne bli republikanernes visepresidentkandidat. Middleton ligger kun 40 kilometer fra Dayton der McCain skulle offentliggjøre valget.

Etter å ha blitt introdusert som USAs neste visepresident av McCain, kom Palin opp på scenen sammen med ektemannen Todd og parets fem barn.

Hun slo med en gang fast at det vil bli en ære for henne å tjene ved McCains side.

– Som guvernør har jeg tatt opp kampen mot den tradisjonelle politikken. Dette er en tid da prinsipper og politisk uavhengighet betyr noe, sa Palin.

Som McCain har hun flere ganger markert seg med synspunkter som ikke er på linje med resten av Det republikanske partiet. Men hun står også langt fra McCain, som inntil nå har vært en svært sentrumsorientert republikaner, i mange saker.

Men en visepresidentkandidat har ofte andre politiske meninger eller tilhørighet til andre etniske grupper enn presidenten for å trekke stemmer.

Historisk

Palin er den første kvinnelige visepresidentkandidaten siden 1984, da demokratiske Geraldine Ferraro stilte i parspann med Walter Mondale. De tapte imidlertid valget mot Ronald Reagan.

Og hun kan bli historisk hvis McCain lykkes med å vinne valget. I sin talen sendte hun en takk til to av dem hun mente har brøytet vei for en posisjon som dette, Ferraro og Hillary Clinton.

- Clinton og 18 millioner velgere sørget for å lage sprekker i glasstaket. La oss sørge for å sprenge det helt, erklærte hun til jublebrus.

Utvelgelsen av Palin kom dagen etter Obamas nominsajonstale til 80.000 fremmøtte på Invesco Field fotballstadion i Denver.

Nett-TV: Hele Obama-talen

BBC skriver om Palin at hennes relative unge alder og reformene hun har gjennomført som guvernør, kan komme godt med for å hanskes med Obamas appell og dermed styrke McCains sak i kampen frem mot Det hvite hus.

Det kan dessuten være en taktisk manøver å velge en kvinnelig kandidat. Det kan trekke til seg demokratiske tilhengere som ønsket en kvinnelig visepresidentkandidat, og som ble skuffet over at Obama valgte bort Hillary Clinton, ifølge BBC.

Problemet er likevel at Clintons tilhengere og velgere jevnt over er langt mer liberale enn sosialkonservative Palin.

Hun blir regnet som en konservativ republikansk politiker.

SISTE NYTT

Siste nytt