NRK Meny
Normal

- Hold dere unna Pakistan

Situasjonen mellom India og Pakistan er nå så spent at indiske myndigheter advarer sine innbyggere mot å reise til Pakistan.

Indiske grensesoldater på grensen mellom India og Pakistan

Indiske grensesoldater på grensen mellom India og Pakistan

Foto: Vinay Joshi / AP

Tidligere i dag besluttet Pakistan å styrke grensen mot India, noe som tyder på at spenningsnivået mellom de to atomsupermaktene tilspisses, ifølge Reuters.

Inndrar permisjoner

Stein Tønnesson

Stein Tønnesson

Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

Styrkingen innebærer at Pakistan flytter på soldater langs grensa mot India.

- Det er et signal til India som kan føre til at India også flytter på tropper. Samtidig svekker det Pakistan i å gjøre det USA vil de skal gjøre, nemlig å holde orden i de områdene hvor Taliban holder til slik at Taliban ikke skal kunne operere fritt inne i Afghanistan, sier Stein Tønnesson ved Institutt for fredsforskning (PRIO) til NRK.

En reporter fra nyhetsbyrået AP bekrefter forflyttingen, og forteller at en kolonne med 40 pakistanske militære kjøretøy forlot Sør-Waziristan langs grensa mot Afghanistan.

- Dette er en meget, meget bekymringsfull nyhet og helt klart en forverring av forholdet mellom India og Pakistan. Situasjonen er dypt bekymringsfull, ikke minst når vi tenker på at vi her har med to atommakter å gjøre, sier Tønnesson.

En pakistansk etterretningsoffiser sier til nyhetsbyrået AP at de ikke vil skape noe krigshysteri.

- Men vi er nødt til å gjøre noen sikkerhetstiltak på et minimumsnivå. Permisjoner i hæren er også blitt inndratt, sier offiseren som jobber i det pakistanske forsvarsdepartementet.

Graver huler

Folk som bor i den delte regionen Jammu-Kashmir frykter for hva som kan skje, og flere steder har folk begynt å grave små huler under hjemmene sine som de kan krype ned i dersom det bryter ut krig.

Tønnesson tror riktignok ikke det er fare for trefninger.

- Så lenge de er på hver sin side av grensen er det ikke fare for trefninger mellom de to landene, sier han.

Situasjonen er spesielt skjerpet etter terrorangrepene i Mumbai forrige måned hvor 179 mennesker ble drept. India hevder at grupper med base i Pakistan sto bak.

India krever derfor at Pakistan pågriper og utleverer en rekke mistenkte personer til India, mens Pakistan fastholder at det ikke er lagt fram sikre bevis som viser at de som begikk terrorangrepet kan knyttes til Pakistan.

- Man kan ikke overdrive den harmen som har gjort seg gjeldende i India etter angrepene i Mumbai, og de har nå sendt et brev til Pakistan for å understreke at de som stod bak angrepene i Mumbai kom fra Pakistan, sier Tønnesson.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt