Hopp til innhold

- Hipp som happ med Burma/Myanmar

Militærjuntaen forandret navnet på Burma til Myanmar i 1989, et år etter at minst 3000 mennesker ble drept.

Burma
Foto: Democratic Voice of Burma

Medier fra hele verden følger undertrykkelsen av de fredelige demonstrantene i Rangoon - men nyhetsbyråer og nasjoner har forskjellig navn både på landet og den tidligere hovedstaden.

Juntaen forandret også navnet på den tidligere hovedstaden Rangoon til Yangon samme år.

- Hipp som happ i Norge

Landet kalles Myanmar av blant andre Frankrike, Japan og i FN, mens for eksempel Storbritannia og USA ikke anerkjenner legitimiteten til regimet som endret navnet på landet, og bruker konsekvent Burma.

- I Norge er navnene likestilt, sier kommunikasjonsrådgiver Anders Rikter i Utenriksdepartementet til nrknyheter.no.

De siste dagene har UD sendt ut pressemeldinger der Norge fordømmer overgrepene i Burma, mens på UDs landsider - sidene som UD bruker for å presentere land- og reiseinformasjon - er Myanmar hovedformen for landet, og Yangon navnet på landets største by, Rangoon.

- Norge har ikke tatt noen politisk stillingstagen med navnebruken. Det er hipp som happ hva som brukes, opplyser Rikter til nrknyheter.no.

Burma i NRK

I NRK er det vanlig praksis å si og skrive Burma, og utenriksredaktør Gunnar Myklebust trekker frem to grunner til det.

- Det er vel først og fremst fordi landet er kjent for de aller fleste som Burma, ikke som Myanmar, sier Myklebust.

- Vi har gått mange runder angående navnebruken Burma/Myanmar, og den andre grunnen er at flere land ikke anerkjenner juntaens navn på landet. Den siste store diskusjonen på Burma/Myanmar hadde vi i 1991, da Aung San Suu Kyi ble tildelt fredsprisen. Da landet vi på Burma.

- Vi avskyr alt regjeringen gjør

- Myanmar er helt greit for meg, for Burma omfatter egentlig bare den burmesiske delen av befolkningen, de som er etnisk burmanere. Myanmar omfatter alle, skriver May May, den burmesiske kvinnen nrknyheter.no har vært i kontakt med.

Les mer om May May: - Vi lever i fangenskap

Hun forteller at Yangon er den burmesiske uttalen av Rangoon, og at hun ikke har noen stor mening om hva som egentlig er riktig når det gjelder å referere til landets tidligere hovedstad.

Men én ting er hun klar på:

- Ingen her liker å bruke ordene Myanmar og Yangon, siden navnene har blitt forandret av styresmaktene. Vi avskyr alt de gjør, skjønner du, skriver May May.

Den norske Burmakomité

- For oss er det et poeng å hete Den norske Burmakomité og ikke Den norske Myanmarkomité, sier informasjonsansvarlig Marte Graff Jenssen til nrknyheter.no.

Den norske Burmakomité (NBK) støtter seg til den pro-demokratiske bevegelsen i Burma, men legger til at navnet ikke er det største problemet landet har.

- Det er uansett ikke usannsynlig at landet ville skiftet navn til Myanmar hvis det var et demokratisk valg, men juntaen er ikke demokratisk valgt og det er heller ikke navneskiftet, sier Jenssen.

Dagligdags navn

De to ordene Burma og Myanmar betyr det samme, og det ene er avledet fra det andre. Burmah, som det ble stavet på 1800-tallet, er en lokal forvrengning av ordet Myanmar.

- Begge ordene har blitt brukt i Burma i lang tid, forteller antropolog Gustaaf Houtman til BBC.

- Myanmar er den formelle formen som brukes i det skriftlige, seremonielle og offisielle, mens Burma er den muntlige formen. Men i dag er det er helt klart et politisk valg, mener Houtman.

Burmas militærjunta

Generalene i Burmas militærjunta forandret navnet på landet til Myanmar i 1989.

Foto: STAFF / REUTERS

Et politisk valg?

Rikter sier at Utenriksdepartementet ikke inntar en politisk posisjon med sin både/og-holdning til landets navn.

En kikk i Lonely Planets guide for Asia viser at landet sorteres etter Mongolia og ikke etter Brunei. I Rough Guide omtales ikke Burma i det hele tatt siden den pro-demokratiske bevegelsen i landet oppfordrer turistene til boikott.

Så indikerer valget av Burma eller Myanmar et politisk standpunkt?

- Det kan gi en pekepinn om hvor sympatien ligger, men det er egentlig ikke så viktig hva man sier. Hvem bryr seg om hva folk kaller landet? Det er menneskerettighetene som er viktig, sier Mark Farmener i Burma Campaign til BBC.

FN-land kan kalle seg det de vil

FN bruker Myanmar, antagelig fordi de bøyer seg for ideen om at medlemslandene kan kalle seg akkurat det de ønsker så lenge avgjørelsen er notert i FNs møtereferat, mens EU bruker Burma/Myanmar i sine skriv.

Andre land som har tatt nye navn er blant annet Iran (Persia), Burkina Faso (Øvre Volta) og Kambodsja (Kampuchea).

SISTE NYTT

Siste nytt