NRK Meny
Normal

- Hillary Clinton vil styrke Obama

USA-kjennere mener Obama gjør lurt i å velge Hillary Clinton som utenriksminister. Men helt problemfritt, er det ikke.

Barack Obama og Hillary Clinton
Foto: J. Scott Applewhite / AP

I går skrev New York Times at Hillary Clinton blir utenriksminister i USA . Hun skal ha fått tilbudet og har bestemt seg for å si ifra seg senatsplassen. Clinton skal presenteres som utenriksminister etter 27. november, ifølge avisa.

Geir Lundestad

Geir Lundestad

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Fantastisk utgangspunkt

Historiker Geir Lundestad synes det er lurt av Obama, med tanke på USAs forholdt til omverdenen, å velge Clinton som utenriksminister.

- Hun styrker Obama ytterligere. Obama har jo et fantastisk utgangspunkt overfor svært mange land, ikke minst i Europa. Hillary vil være en garantist for en styrking av det forholdet.

Men Lundestad peker på at en sterk politiker, som Hillary Clinton, kan bety en utfordring for samarbeidet i regjeringen til Obama. Han sier det kan by på problemer dersom hun satser på å kjøre et sololøp i utenrikspolitikken, isteden for å følge hans utenrikspolitiske plan.

- Det er ikke gitt at tunge utenriksministre er en suksess. Det så vi jo med Colin Powel under Bush. Han fikk aldri den kjemien som skulle til.

Får med seg Hillary-fløyen

Bjørn Hansen og Marie Simonsen

Marie Simonsen her sammen med NRKs Bjørn Hansen.

Foto: Marie Melgård / Scanpix

Politisk redaktør i Dagbladet, Marie Simonsen mener Obama gjør lurt i å få med Hillary-fløyen i det demokratiske partiet.

- Han har sagt at han skal sette sammen en bred administrasjon og da er jo Hillarys tilhengere en del av det. I tillegg får han en utenriksminister som er operativ fra dag én, og det blir nok viktig for han har mer enn nok å gjøre på hjemmebane.

Men så var det dette med å få en Clinton inn i regjeringa da. Mange frykter at Bill Clinton, med sine kontakter, vil kunne påvirke USAs politikk igjen. - Det blir spekulert i om man nå kan få "to til prisen for én", sier Simonsen. Men Bill har allerede sagt at han kommer til å trappe ned og kommer til å kutte ut en del av sine internasjonale engasjementer, slik at han ikke kommer i veien for Hillary.

- Gjør som Abraham Lincoln

Dersom amerikanske medier får rett og Hillary blir ny utenriksminister i USA, er det flere grunner til at Historiker Geir Lundestad særlig overrasket:

- Obama beundrer Abraham Lincoln og han var kjent som president for at han tok sine fremste rivaler inn i regjeringa. Skulle Obama ta noen rivaler inn, så måtte det jo bli Hillary Clinton. Hillary var nok også på jakt etter en meningsfull jobb og noe stort mer meningsfullt enn å bli utenriksminister er vel vanskelig å tenke seg i hennes posisjon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt