Vil henrette 11. september-terrorist

Blir Khalid Sheikh Mohammed dømt for sin rolle i terrorangrepet mot USA den 11. september 2001, blir han trolig henrettet, opplyser Det hvite hus.

Khalid Sheikh Mohammed

Khalid Sheikh Mohammed.

Foto: AP

President Barack Obamas pressetalsmann Robert Gibbs sa dette i CNN-programmet «State of the Union».

– Khalid Sheikh Mohammed vil bli dømt og han kommer til å møte sin skaper. Han skal stilles for retten, og han kommer trolig til å bli henrettet for de forferdelige handlingene han har gjort.

Manhattan-rettssak til over 200 millioner dollar i året

Pressetalsmann Robert Gibbs i Det hvite hus

Pressetalsmann Robert Gibbs i Det hvite hus.

Foto: Jason Reed / Scanpix/Reuters

Opprinnelig skulle Mohammed og fire medtiltalte stått for retten på Manhattan i New York, men etter at mange har vært kritiske til denne planen har Obama-administrasjonen nå begynt å se etter andre steder der rettssaken kan finne sted.

Gibbs bekreftet ikke at de leter etter et annet rettslokale, men medlemmer av både Republikanerne og Demokratene har protestert mot at Mohammed skal stå for retten bare et steinkast fra Ground Zero, med begrunnelsen at det vil forårsake for stor belastning for newyorkerne, sikkerheten til folk og prisen en slik rettssak vil ha.

New York-politiet har anslått at en slik rettssak - som vil dra ut over flere år - vil koste over 200 millioner dollar i året, i tillegg til at det må plasseres mer enn 2000 kontrollposter rundt på Lower Manhattan.

Mohammed og de fire medtiltalte sitter alle sammen i den amerikanske fangeleiren på Guantanamo. Det er ennå ikke satt en dato for når rettssaken skal komme i gang.

Ground Zero i New York

Ground Zero i New York.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Superterrorist Khalid Sheikh Mohammed

Mohammed ble tatt til fange av pakistanske sikkerhetsstyrker i Rawalpindi 1. mars 2003, trolig i samarbeid med amerikanske kommandosoldater.

Han har selv erklært seg som hjernen bak 11. september-angrepet, i tillegg til at han blant annet hevder å stå bak Bali-bombene i 2002 og halshuggingen av en amerikansk journalist.

– Jeg halshugde den amerikanske jøden med den velsignede høyrehånden min, skal Mohammed ha sagt i avhør mens han har sittet i amerikansk varetekt.

Det var også i avhør på Guantanamo at han tilsto kapringene i USA, men menneskerettsgruppen Human Rights Watch mener at tilståelsen kom etter at han ble torturert, blant annet ved simulert drukning.

11. februar 2008 siktet det amerikanske forsvarsdepartementet Mohammed, sammen med Ramzi Binalshibh, Mustafa Ahmad al-Hawsawi, Ali Abd al-Aziz Ali og Walid Bin Attash for angrepene 11. september 2001.

De er tiltalt for blant annet drap på 2973 mennesker, terrorisme, for å ha skaffet materiale til terrorisme og flykapring.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt