Hopp til innhold

- Hasan ville ikke overleve

Nidal Malik Hasan, som er identifisert som gjerningsmannen bak massakren på militærbasen Fort Hood, skal ha blitt plaget av sine medsoldater.

Nidal Malik Hasan
Foto: Reuters

Psykiateren ville vekk fra hæren fordi han ble mobbet av kolleger og kalt «kameljockey», skriver ABC News .

Major Nidal Malik Hasan

Nidal Malik Hasan.

Foto: HO / Scanpix/Reuters

Ifølge Hasans familie hadde han hyret inn en advokat for å hjelpe ham med å komme seg ut av militæret.

Major Hasan skal ha skutt og drept 13 mennesker med to semiautomatiske håndvåpen i en del av militærleiren der soldater gjør seg klare til å reise til blant annet Irak og Afghanistan.

Les: 13 drept i skytemassakre i Texas
Les: Obama: – En grusom voldshandling
Les: Gjerningsmannen overlevde massakren

39-åringen risikerte selv å bli sendt til Irak, noe han skal ha vært svært misfornøyd med.

Fredag morgen stormet amerikansk politi Hasans leilighet i nabobyen Killeen for å lete etter spor som kan forklare motivet bak skytingen.

Ifølge ABC News er Hasan amerikansk statsborger av palestinsk opprinnelse. Militære dokumenter viser at han ble født i Virginia, og ble aldri sendt utenlands av hæren, skriver CNN .

- Kan skyldes alvorlig sinnslidelse

Krisepsykiater Lars Weiseth

Krisepsykiater Lars Weiseth.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

Lars Weisæth, som er krisepsykiater og seksjonsleder ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, sier at slike episoder vanligvis er et resultat av en alvorlig sinnslidelse.

- Når man står overfor slike ubegripelige handlinger går tankene i retning av alvorlig sinnslidelse, psykose, og paranoid psykose med forfølgelsesforestillinger for eksempel. Eventuelt narkotikapåvirkning, sier Weisæth til NRK.

Han utelukker heller ikke at risikoen for å bli sendt til Irak kan ha vært en utløsende faktor.

- Det kan jo være vanskeligere å tjenestegjøre for en muslim når han skal krige mot en muslimsk kultur. Men en slik protesthandling er vel heller ikke noen fullgod forklaring, sier Weisæth.

Behandlet andre soldater

Hasan behandlet soldater som kom hjem fra Irak og Afghanistan med krigstraumer, og jobbet også med å forberede soldater på å dra ut i kamp. Ifølge Weiseth har ikke hjelpearbeidere mindre vern rundt seg enn det soldatene har.

- Nei, det er ikke min erfaring med amerikanske styrker. De har mindre våpenopplæring. Virkningen av at en som skal hjelpe andre går amok på dette viset er psykologisk sett mye sterkere enn om en annen hadde gjort det, sier Weiseth.

- Ville ikke overleve

Hasan overlevde skyteepisoden, og ligger på sykehus. Ifølge ABC News' konsulent, den tidligere FBI-agenten Brad Garrett, ville ikke Hasan overleve massakren.

- Husk at massemordere stort sett vet at de vil dø, og de prøver vanligvis å ta med seg så mange de kan i skytingen, sier Garrett.

Nyhetsbyrået AP skriver at amerikanske myndigheter ble oppmerksomme på Hasan allerede for et halvt år siden, da han angivelig diskuterte selvmordsbombing på Internett.

Fort Hood er for øvrig den amerikanse basen som ligger høyest på selvmordsstatistikken. 75 personer med tilknytning til basen har tatt sitt eget liv etter USAs invasjon av Irak i 2003.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.