NRK Meny
Normal

- Har vært latterliggjort i USA

Direktør Jan Egeland sier Al Gore har vært latterliggjort i USA, men Fredsprisen kan endre opinionen, og Gro Harlem Brundtland jubler: En milepæl for miljøsaken.  

Jan Egeland
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Dette vil forsterke opinionen i mange land, sier direktør Jan Egeland ved Norsk Utenrikspolitisk institutt om Nobels fredspris til IPCC og Al Gore.

Dette er ikke minst et signal til opinionen i USA, sa han til NRK etter at Fredsprisen ble kjent i formiddag.  

- Det man skal være klar over er at Al Gore var nesten alltid en helt i Norge, men han er meget omdiskutert, utskjelt og latterliggjort i USA  i brede lag av folket, sa Egeland.

Gro Harlem Brundtland gratulerer

- Jeg vil gratulere FNs klimapanel, IPCC, og Al Gore med en velfortjent pris, sier Gro Harlem Brundtland, som mener denne dagen er en milepæl for miljøsaken

At det vitenskapelige grunnlaget er godt dokumentert og kjent verden over, tror jeg er helt avgjørende for å oppnå en bærekraftig utvikling, sier Harlem Brundtland.

Hun sier FNs klimapanel har klart å skape et solid faktagrunnlag.og at stadig flere land nå er beredt til handling.

Harlem Brundtland understreker også FNs generalsekretær, Ban Ki-Moons rolle:

Han har det siste året satt klimasaken på toppen av sin dagsorden og rettet verdens statslederes oppmerksomhet mot denne store trusselen mot menneskeheten.

Send din hilsen til fredsprisvinnerne

NETT-TV: Al Gore og Gro Harlem Brundtland hos Skavlan

Bjørnøy svært fornøyd

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) er svært fornøyd med at Nobelkomiteen setter klima på dagsorden ved å gi fredsprisen 2007 til FNs klimapanel og Al Gore.

I en pressemelding skriver Bjørnøy at klimaendringene kan true stabiliteten i verden, og at klimapolitikk derfor også er en fredssak.

Hun understreker at begge fredsprisvinnerne har gjort en fremragende innsats for å skaffe og spre kunnskap om de alvorlige klimaendringene verden står overfor.

NETT-TV: - All grunn til å sprette champagnen

Stoltenbergs reaksjon

Statsminister Jens Stoltenberg håper tildelingen av fredsprisen 2007 til FNs klimapanel og Al Gore vil styrke arbeidet for å få en ny klimaavtale.

Det er flott og velfortjent at Nobels fredspris er tildelt FNs klimapanel og tidligere visepresident Al Gore, sier statsminister Jens Stoltenberg i en pressemelding.

NETT-TV: - Dette er en klok fredspris

Brende: Øker presset på verdens ledere

Også tidligere miljøvernminster Børge Brende er svært fornøyd med tildelingen.

- Prisen vil øke presset på verdens ledere om å bli enige om en mer offensiv klimapolitikk som kan redusere klimagassutslippene. Lykkes vi med det, vil vi også slippe den økende forørkningen, mangel på ferskt vann og hundremillionervis av klimaflyktninger i årene fremover. 

Så dette er også et fredsprosjekt, sa Brende til NRK.

Børge Brende, H, og Heidi Sørensen, SV, hadde nominert Al Gore til Fredsprisen.

Greenpeace: - Et spark til Bush

Greenpeace synes Nobelkomiteen viser stort mot ved å koble klimaproblemene til fred, og at prisen er et spark mot George W. Bush.

– Vi ser også denne pristildelingen som et kraftig spark til president George W. Bush, som har en lang vei å gå med å ta klimaproblemene på alvor. Kanskje Norge og verden nå kan rokke ved hans tilbakeholdenhet, sier lederen i Greenpeace i Norge, Truls Gulowsen, i en pressemelding.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt