NRK Meny
Normal

- Har politiet som «gud»

Livet blir aldri vanlig igjen for verdens mest omtalte karikaturtegner.

Tegning av Kurt Westegaard
Foto: Breit Rekaa / NRK

- Jeg har ingen problemer med noen religion. Selv er jeg ateist, sier Kurt Westergaard til NRK.

Den siste tidens begivenheter har styrket meg i troen, hvis jeg kan si det på den måten.

Kurt Westergaard / NRK

Må skifte bil

Da NRK møtte Westergaard i Jyllands-Postens lokaler i Århus, får vi bare filme på bestemte steder. Sikkerhetsopplegget rundt redaksjonen er strengt.

Kurt Westegaard

Kurt Westegaard.

Foto: Berit Rekaa / NRK

- Vi er blitt flyttet sju ganger, sier Westergaard, og forteller om dagen da politiets etterretningstjeneste (PET) kom og ga ham og avisen beskjed om drapstruslene mot ham.

Karikaturtegneren må også skifte bil annenhver uke, og sier at siden det ikke er noen vei ut av denne situasjonen for ham må han prøve å være modig:

- Siden jeg ikke har noen gud som autoritet, har jeg fått PET i stedet, sier Westergaard med et smil. Både han og hans kone er avhengige av PET, sier han.

Nett-TV: Med pennen som våpen mot terror

Håpet på støtte fra Norge

Danske aviser trykket tegningene på nytt da politiet avslørte drapsplanene i februar. Nesten alle norske redaktører sa nei til å trykke tegningene, men at også de fleste norske journalistet er enige, overrasker.

Westergaard hadde håpet på støtte fra Norge, men sier han ikke vil blande seg inn i norske journalisters meninger.

At satire blir tatt så alvorlig, har tatt tegneren litt på sengen. Han ventet overhodet ikke reaksjonene på Muhammed-tegningen.

- Jeg tror ikke noen hadde forestilt seg at disse tegningene ville få et slikt etterspill. Det tror jeg ikke, sier han.

Jyllands-Posten

Jyllands-Postens logo utenfor kontoret i Århus.

Foto: Berit Rekaa / NRK

Åndelig ammunisjon

Originaltegningen av Muhammed er på et hemmelig sted, men Westergaard tar frem kopier og forteller hvordan han tenkte da han laget tegningen.

- Terroristene får jo sin åndelige ammunisjon gjennom visse fortolkninger av islam, og det var noen enkle komponenter som bare skulle settes sammen: Jeg tok den gode, gamle anarkistbomben - som er blitt et symbol på terror. Det var forholdsvis enkelt, sier han.

Om han selv er blitt et symbol på ytringsfrihet eller ikke, så ville han gjort det samme om igjen hvis han fikk velge: For Kust Westergaard betyr friheten til å ytre seg som han vil, alt.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt