Hopp til innhold

- Håpet er ute i Burma

- Opprøret i Burma er over. Militærdiktaturet vant igjen, og håpet er ute for en ny generasjon burmesere, sier Sveriges ambassadesekretær i Thailand med ansvar for Burma-politikk, Liselotte Agerlid.

Demonstrasjoner i Burma
Foto: STR / REUTERS

Tirsdag kom hun og ambassadekollega Johan Hallenborg til Burmas største by, Rangoon.

De første dagene rapporterte de til flere medier om sine rystende opplevelser, men da mobilnettet ble slått av fredag ble det stilt fra dem.

I dag kom de tilbake til Bangkok.

Det er helt forferdelig å være vitne til at store tropper med tungt væpnede soldater marsjerer mot sitt eget folk

Liselotte Agerlid, Sveriges ambassadesekretær i Thailand / TT

- Får ture fram

- Den enkleste måten å beskrive følelsen jeg sitter igjen med, etter alt som har skjedd i Burma, er at det militæret diktaturet har lyktes nok en gang. De har satt skrekk i en hel generasjon, sier Agerlid til nyhetsbyrået TT.

Hun sier at en hel generasjon er slått tilbake.

- De som var ute i gatene var overveiende unge mennesker, munker og sivile, som ikke opplevde opprøret i 1988. Nå har regimet slått ned på dette opprøret, og de langsiktige konsekvensene kan bli at diktaturet får fred og ro til å ture fram som de vil i 20 nye år, sier hun.

Ekstrem fattigdom

Agerlid mener det er vanskelig å komme til en annen konklusjon.

- Vi kommer akkurat fra Rangoon, og det er vanskelig å tenke seg noe annet ettersom juntaen har enormt store militærstyrker ute i gatene. Det er fullstendig umulig for et demonstrasjonstog å kunne samles og gjøre noe som helst, sier hun.

- Folk er redde. Det er allment akseptert at slaget er tapt, sier Agerlid.

Ved siden av den rene skrekken, bidrar også den ekstreme fattigdommen til at burmeserne ikke kan demonstrere lenger.

- Skyter på sitt eget folk

- De har rett og slett ikke råd til å være borte fra jobb lenger. Men hver eneste burmeser vi har snakket med støtter demonstrasjonene, sier hun.

Agerlid sitter igjen med meget sterke følelser etter oppholdet i Burma.

- Det er helt forferdelig å være vitne til at store tropper med tungt væpnede soldater marsjerer mot sitt eget folk og skyter på flyktende mennesker, sier hun.

SISTE NYTT

Siste nytt