Hopp til innhold

- Han var en normal student

- Han virket som en normal gutt, men holdt seg unna oss, sier medstudentene til nigerianeren Umar Farouq Abdulmutallab på Sanaa Institute for Arabic Language i Jemens hovestad.

Video nsps_upload_2010_1_12_20_33_20_604.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Klikk på bildet for å se video. Reporter Sidsel Wold.

Sanaa Institute for Arabic Language er etter terrorforsøket 1. juledag brått er blitt verdens mest kjente arabisk-skole. Det var her 23 år gamle Umar Farouq Abdulmutallab - som nå siktet for drapsforsøk på nesten 300 flypassasjerer - studerte arabisk.

Den høye røde mursteinbygningen i al-Hurqan-kvarteret er blitt et valfartsted for verdenspressen. Media har stått i kø for å intervjue medstudenter og lærere.

- Han var en helt normal og vanlig mann. Vi visste overhodet ikke at han bar på slike gale og umoralske tanker, som hverken har noe med islam eller menneskelige prinsipper å gjøre, sier Ahmad al-Ubeidi, som var Abdulmutallebs lærer, til NRK.

- Han var en smart elev, men han har jo ødelagt veldig for skolen. Vårt rykte er blitt svært skadet. I 10 år har vi jobbet her uten noen problemer, forteller læreren.

Insituttet - som har språklæring på flere nivåer - ble startet i 1995. Grunnlegger Muhammad Al-Anasi, som fortsatt er institiuttets leder, arbeidet for det amerikanske fredskorpset i Jemen. Han har fått instiuttet godkjent av amerikanske utdanningsorganer.

Ville ikke være med

- Han var en helt vanlig fyr, ikke noe mistenkelig med ham, sier medstudenten Ahmed som kommer fra Singapore og som gikk i samme klasse som Umar Farouq Abdulmutallab.

Umar Farouq Abdulmutallab

Umar Farouq Abdulmutallab.

Foto: Scanpix/AFP

Ahmed legger til at Abdulmutallab likevel var en enstøing.

- Han var ikke en sosial fyr. Vi inviterte ham flere ganger med til lunsj, da svarte han at han fastet. Når vi spurte om han ønsket å være med for å spise middag, sa han at han skulle spise ute.

- Vi har kun spist sammen et par ganger, begge gangene under ramadan, en gang på studenthjemmet og en gang da vi var invitert til rektors hus, forteller Ahmed.

- Hva tenkte du da du hørte at Abdulmutalleb prøvde å sprenge seg selv og et fullsatt passasjerfly?

- Jeg ble overrasket og lei meg. Lei meg og oppgitt fordi jeg kjente en som gjorde noe sånt.

Skolen har studenter fra en rekke land.. En amerikaner går i samme klasse som Ahmed, og Abdulmutalleb. Heller ikke han la merke til noe spesielt.

- Jeg er her for å studere arabisk, og det må jeg lære i det rette miljøet, sier Ahmed om valg av studiested.

Nå er han og de andre oppgitt over oppstusset den tidligere klassekameraten har skapt. Klassen, skolen og lærere intervjues flere ganger om dagen av utenlandske journalister.

- Vi får ikke studert arabisk, og familien hjemme vil at vi skal reise hjem.
Kanskje vi må gi opp studiene våre, sier Ahmad en smule oppgitt.

- Spilte fotball og pratet

Umar Farouq Abdulmutallab trivdes langt bedre på et tehus al-Hurqan-kvarteret enn blant klassekameratene. Han kom dit hver dag.

- Han pleide å drikke te her. Han var helt normal. Han pleide å spille fotball med gutta utenfor, han var god til å spille fotball, forteller stamgjester til NRK.

Innehaveren av te-huset vil ikke si noe, men ser lei seg ut. Det viser seg at han og nigerianeren var blitt gode venner. Nå føler alle seg sveket.

- Han har lurt oss ved at han sa han var muslim. Han kom hit og gav oss råd om islam. Også viste det seg at han var en terrorist, sier en av de gjestene, mens andre nikker samtykkende.

«Nigerianeren» er blitt begrep i Saana. 23-åringen omtales ikke ved navn, kalles kun «nigerianeren». Folk er opprørt over at en utenlandsk student med bombeplaner får satt Jemen i så internasjonalt dårlig lys.

Jemenittene, som er et svært åpent og hyggelig folkeslag, ønsker at landet skal bli omtalt som nettopp det, hyggelig, gjestfritt - og fredfullt. Ikke som et Al Qaida-rede.

Problemet med at svært mange Al Qaida-medlemmer kommer nettopp fra Jemen, i likhet med mange av de terrormistenkte som ble internert av Bush-regjeringen på Guantanamo, har de ikke - eller ønsker ikke - helt å erkjenne.

Skader islam

Det er påvist at Abdulmutalleb hadde kontakt med den radiale amerikansk-jemittiske imamen Anwar al-Awlaki mens han studerte i Sanaa. Han skal ha møtt al-Awlaki, som man mener er medlem av Al Qaida på den arabiske halvøy, i Shabwa-provinsen, ifølge landets forsvarsdepartement.

Al-Awlaki hadde som imam ved moskeer i USA kontakt med tre av 11.september-kaprerne før terroraksjonen i 2001. Han hadde også kontakt med gjerningsmannen på Fort Hood-basen.

Al-Awlaki forfekter et svært voldelig islamsk syn, og har fått kallenavnet Internetts bin Laden på grunn av sin utstrakte nettvirksomhet mot unge muslimer.

Imam Yehia Hajeb Suleiman i Al Hurqan-moskeen, hvor Umar Farouq Abdulmutallab pleide å komme for å be, tar sterk avstand fra utviklingen i deler av det islamske miljøet.

- Dette skader islam. Og de som er ideologiske fiender av islam, har utnyttet og utnytter dette for å skade islam i verden, sier Suleiman til NRK.

Å redde flere sjeler fra å bli fanget opp av Al Qaidas ekstreme ideologi, ser imamen på som en viktig oppgave.

Det gjenspeiler også hva han forfekter til sine trosfeller.

- Tenk dere at en av oss ser en person som tar et galt veivalg - og også vet - at dette feilgerepet eller denne gale veien kan føre vedkommende mot avgrunnen. Da plikter vi av menneskelige hensyn å advare ham: om at denne veien du tar er feil, at det er viktig at du kommer på andre tanker, at du tar et annet veivalg, forklarer Yehia Hajeb Suleiman.

Og har tro på at den radikale ekstem

SISTE NYTT

Siste nytt