NRK Meny
Normal

- Trenger håndkraft og kjøretøy

Presidentpalasset og 11 av Haitis 13 departementer ligger i grus. Det vil ta år å rydde opp og telle alle døde, sier FNs nye spesialutsending til Haiti.

Haitis presidentpalass

Presidentpalasset i Port-au-Prince kan stå som et symbol på tilstanden til staten Haiti.

Foto: H. Deryk / Scanpix/Reuters

- Mer arbeidskraft

Spesialutsending Edmond Mulet ba i dag om mer arbeidskraft og flere kjøretøyer til nødhjelpsarbeidet.

- Jeg trenger arbeidskraft. Jeg trenger soldater, sa FNs Mulet. Hans forgjenger ble drept da FNs hovedkvarter i Port-au-Prince raste sammen under jordskjelvet 12. januar.

LES OGSÅ: Mann reddet ut etter 11 dager

Både presidentpalasset og 11 av landets 13 departementer ligger i grus. De gjenværende regjeringsmedlemmene holder møter i en delvis sammenrast politistasjon.

Nytt skjelv i kveld

I kveld kom det melding om et nytt etterskjelv utenfor Haiti.

Skjelvet målte 4,7 på Richters åpne skala (hvert trinn på skalaen innebærer en dobling av styrke), og hadde episenter i havet rundt 4 mil vest for Port-au-Prince, 4100 meter under havflaten. Det er relativt høyt oppe.

Det er foreløpig ikke meldt om skader fra skjelvet, som var langt svakere enn både hovedskjelvet og mange av de tidligere etterskjelvene.

20.000 USA-soldater i Haiti

- Det vil ta år å rydde opp i ruinene og telle alle døde, sa Mulet til CNN i dag.

Edmond Mulet sier at vi neppe noen gang får vite det eksakte antallet på omkomne.

Søndag var det offisielle tallet på bekreftede døde ca 113.000. Innenriksministeriet i Haiti regner med at det vil passere 150.000 mandag.

Flere soldater vil han få. USA regner med at til sammen 20.000 amerikanske soldater vil være i Haiti innen mandag morgen. Ifølge Mulet er soldatene fra USA og Canada livsnødvendige for å få mat og hjelp som nå befinner seg i Haiti, ut i landsbyene og byene til de som trenger det.

- Og så trenger vi biler, lastebiler og andre kjøretøyer for å nå fram til folk.

LES OGSÅ: Dobler nødhjelpen til Haiti

Clinton ringer bilindustrien

FN-utsendingen, som er fra Guatemala, sier han er lovet 100 kjøretøy av Bill Clinton, som igjen skal ringe amerikanske bilprodusenter.

Den tunisiske lederen for FNs stabiliseringsstyrke i Haiti, Hedi Annabi, var en av de mange FN-ansatte som omkom i skjelvet.

I morgen er det giverlandsmøte for Haiti i Montreal i Canada. USAs Haiti-ambassadør advarer om at gjenoppbyggingen av Haiti vil bli en gigant-oppgave.

- De trenger så godt som alt, de må begynne på null igjen, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt