Hopp til innhold

Britisk militærrapport: - Guttesex populært i Afghanistan

I Afghanistan er sex mellom unge gutter og menn en gammel tradisjon. Taliban forsøkte å bekjempe den pedofile praksisen, men ifølge en undersøkelse foretatt av britiske militære blomstrer den nå for fullt.

Bacha bereesh

Mange YouTube-videoer viser hvordan unge gutter kles i kvinneklær og underholder menn.

Foto: Skjermdump: YouTube

Afghanistan: Gro Holm
Foto: NRK

Gutten er ofte ikke mer enn 9-10 år, han er kledd i kvinneklær og har bjeller rundt anklene. I rommet sitter bare menn.

Gutten er en «bacha bereesh», en gutt uten skjegg, med fine trekk og feminine bevegelser.

Videoer av slike gutter ligger ute på YouToube, men de forteller sjelden om hva som skjer etter dansen. Svært ofte vil mannen som eier gutten leie ham ut til høystbydende, eller låne ham ut til sine velstående venner.

Guttesex lovlig

Homoseksualitet er forbudt i islamsk lov, men i pashtunsk tradisjon defineres ikke seksuell omgang med unge gutter som homoseksualitet.

Det er det å elske en mann som er forbudt, ifølge en rapport utarbeidet av Human Terrain Team AF-6 .

Humain Terrain System, som teamet tilhører, er en enhet innen det amerikanske forsvaret som ble opprettet for å skaffe og videreformidle om sosiale, politiske og kulturelle strukturer i Irak og Afghanistan.

I en 17-siders rapport kalt «Pashtun Sexuality» beskrives en praksis som blant annet har skapt visse problemer for britiske soldater på oppdrag i Afghanistan.

Allerede i 2002, mens soldatene var på leting etter Al Qaidas ledere, rapporterte de om plagsomme tilnærmelser i afghanske landsbyer fra unge gutter og menn, med sminkede øyne og svært kjærlige hender.

De gikk hånd i hånd, og viste i det hele tatt en hengivenhet man ellers aldri ser mellom afghanske menn og kvinner på gata.

Danser i kvinneklær og bjeller

På YouTube finnes flere konkrete eksempler på dette misbruket av barn.

Her kommer det fram at en tidligere Taliban-kommandant, nå forretningsmann, eier flere unge gutter. En av favorittene til mannen er en 15 år gammel gutt. Mannen kler gjerne selv på ham kvinneklær og bjeller.

15-åringen er hazara, en etnisk minoritet som blir sett ned på av pashtunerne, som utgjør over 40 prosent av afghanerne. Men holdningen til pedofil sex med unggutter synes å være den samme.

Jeg liker å klemme gutten. Hans lukt og parfyme tar pusten fra meg.

Jeg har hatt ham i tre år, siden han var 15. Han lette etter jobb, og jeg gav ham et sted å bo.

Jeg har ingen kone. Han er som min kone. Jeg kler ham opp i kvinneklær, og han sover ved siden av meg i sengen. Jeg nyter ham, han er alt for meg.

Mohammad Yawar, tidligere mujahidin-kommandant til Reuters i 2007

Det er konkurranse om å eie den vakreste gutten, det gir status for eieren.

En tidligere krigsherre fortalte til nyhetsbyrået Reuters at det arrangeres sammenkomster hvor guttene danser og man kårer den beste danseren, og den peneste.

Guttene på sin side, konkurrerer om å være «førstegutten» i flokken, hvis det er flere av dem. «Primæralderen», hvor guttene regnes som mest attraktive, er mellom 12-16 år.

Kvinner er urene

Det er vanskelig å si hvor utbredt fenomenet er, men medisinprofessor Mohammed Nasem Zafar fra Kandahar, som refereres i rapporten, mener at halvparten av alle menn har homofile, om ikke pedofile, erfaringer.

En av forklaringene som trekkes frem, er de strenge normene for omgang med kvinner. Det kan kun skje innenfor ekteskapet, og mange menn har ikke råd til medgift og dyre gaver som følger med giftermål.

Dessuten ser mange afghanske menn på kvinner som urene, også utenfor periodene med menstruasjon.

Sex med unge gutter er altså renere i deres øyne.

Rapporten antyder at det kan skyldes at få har lest Koranen, siden den er på arabisk. Der er urenhet bare knyttet til menstruasjonsperiodene. Det er mange ikke klar over.

Derfor blander de gamle afghanske tradisjoner med islamske på en måte som får tragiske følger for mange unggutter.

Religiøse ledere i Afghanistan har forsøkt å sette en stopper for den homofile praksisen, hvor straffen etter islamske lover er steining.

Også myndighetspersoner har samtykket i at problemet bør tas tak i. For tre år siden ble 25 menn tiltalt i ulike provinser nord i Afghanistan. Strafferammen er 15 års fengsel.

Kopierer sine overgripere

Men den utbredte fattigdommen, etter tre tiår med krig, gjør at guttene er lett bytte.

For guttene er det farlig å forsøke å rømme. Mange blir drept eller lemlestet. Men langt flere forsøker å kopiere sine overgripere, når de selv er for gamle til å være dansende gutter uten skjegg.

Noen gifter seg med datteren til sin eier. På den måten kan forholdet fortsette, som et rent homofilt forhold. Andre lever mer eller mindre åpent som par.

Og konene?

- Afghanske kvinner er det ingen som hører på, svarte en av mennene ifølge HTS sin observatør.

- Kvinner er for barn, gutter er for fornøyelse.

Den britiske rapporten beskriver en afghansk hverdag der mange gutter over sju år nærmest mister kontakten med mødrene. Fedrene overtar oppdrageransvaret, og deres holdning til kvinner blir raskt også barnas.

Derfor er det ikke sjelden å se at unge gutter mobber sine mødre, verbalt og fysisk. De forbindes med det trivielle, det skitne hverdagslivet og urenhet. Åndelighet, skjønnhet og vennskap er noe en opplever med menn, heter det i rapporten.

SISTE NYTT

Siste nytt

Nordmann i granatdrama i oversvømte Kherson

Frederik Guttormsen og andre frivillige i Ukraina forteller at de har blitt beskutt flere ganger. Fredag ​​skal de ha blitt beskutt med granater.