NRK Meny
Normal

– Grunnlaget for Afghanistan-krigen er borte

Det muslimske brorskap i Egypt sier USA nå må trekke seg ut av Afghanistan og Irak, ettersom Osama bin Laden er ryddet av veien.

Amerikansk soldat i Afghanistan

En amerikansk soldat holder vakt i et område av Kandahar etter et selvmordsangrep 14. april i år.

Foto: Allauddin Khan / Ap

Osama bin Laden

Osama bin Laden ble drept 2. mai.

Foto: AP
Essam al-Erian, Det muslimske brorskap

Essam al-Erian i Det muslimske brorskap.

Foto: KHALED DESOUKI / Afp

USAs president Barack Obama kunngjorde mandag at amerikanske spesialstyrker har tatt livet av Al Qaida-leder Osama bin Laden .

Dermed faller hele grunnlaget for å fortsette krigføringen i Afghanistan og Irak, mener Det muslimske brorskap i Egypt.

USA innvaderte Afghanistan 7. oktober 2001 og startet militæroperasjonen «Enduring Freedom» som hadde som formål å pågripe Osama bin Laden, ødelegge Al Qaida og styrte Taliban-regimet.

– Har skadet muslimske land

Nå er både Taliban styrtet og Osama drept, og dermed har amerikanerne ikke lenger noe ugjort i landet, mener det muslimske brorskap.

– Med bin Ladens død er en av grunnen for volden som er utøvd i verden borte, sier Essam al-Erian i brorskapets ledergruppe til nyhetsbyrået Reuters.

– Det er på tide at Obama sørger for tilbaketrekking fra Afghanistan og Irak og oppheve okkupasjonen som i så lang tid har skadet muslimske land, sier al-Erian.

– Trenger ikke okkupasjon

Etter planen skal Nato-styrkene være ute av Afghanistan i 2014, og allerede i juli skal kontrollen over de sju første provinsene overlates til afghanske sikkerhetsstyrker.

I løpet av året skal amerikanerne også trekke seg helt ut av Irak . USA har i tillegg flere militærbaser i Golfen.

– Revolusjonene som pågår i Midtøsten er bevis på at demokrati hører hjemme i regionen, og at vi ikke trenger fremmed okkupasjon lenger, sier al-Erian til Reuters.

– Islam er ikke vold

Han advarer også mot at det kan komme hevnaksjoner etter drapet på bin Laden i land hvor Al Qaida har stor opplsutning.

– Afghanistan, Pakistan, Marokko og Algerie kan komme til å reagere voldelig, siden Al Qaida står sterkt der, sier brorskapslederen som samtidig understreket at man ikke kan trekke linjer mellom Islam og den volden bin Laden har stått for.

– Det er på tide at verden forstår at vold og islam ikke har noe med hverandre å gjøre. Det er en bevisst misforståelse skapt av media, sier al-Erian.

– Har ingen unnskyldning lenger

Også Iran gikk mandag ut og mente drapet på Osama bin Laden må få konsekvenser for USAs tilstedeværelse i Midtøsten.

– USA og deres allierte har ikke lenger noen unnskyldning for å utplassere styrker i Midtøsten med begrunnelse om at de skal bekjempe terrorisme, sier talsmann for det iranske utenriksdepartementet Ramin Mehmanparast til iransk tv, ifølge AFP.

Han sier Iran håper utviklingen vil sørge for fred og sikkerhet i regionen, og understreket at Iran fordømmer terror over hele verden.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt