- Georgia startet krigen

- Georgia startet krigen med Russland i fjor, men russerne fyrte opp under det spente forholdet mellom de to landene før krigen brøt ut, ifølge en gransking av krigsutbruddet.

Utbrent hus i Tskhinvali, Sør Ossetia
Foto: Dmitry Lovetsky / AP

EU ba om en slik rapport i desember i fjor, og ifølge en kilde som står nær den uavhengige granskingskommisjonen, konkluderer rapporten med at Georgia utløste den fem dager lange krigen i august 2008 ved å angripe den georgiske utbryterrepublikken Sør-Ossetia.

Imøtegår Georgia

I rapporten, som onsdag ble overlevert til EU-ambassadører i Brussel, heter det at Georgia ikke angrep Sør-Ossetia som svar på en invasjon av russiske styrker, slik georgiske myndigheter har hevdet, sier en kilde nær granskningen til nyhetsbyrået AFP.

Rapporten konluderer med at Russlands svar på Georgias angrep var lovlig, ut fra retten til å forsvare seg, men at Russlands militære oppfølging overskred rimelige grenser.

Men Russland får også sin del av skylden for at det brøt ut krig.

Russland provoserte

- Russlands provokasjoner sørget for at spenningen mellom de to landene ble trappet opp i ukene før natt til 7. august da den fem dager lange krigen brøt ut, mener granskerne.

- De to berørte partene må dele ansvaret, sier kilden.

I forkant av offentliggjøringen av rapporten har EUs observatører i Georgia trappet opp sin patruljering av frykt for at konklusjonene i studien kan utløse nye konfrontasjoner.

- Faren for nye konfrontasjoner er alvorlig, heter det også i rapporten.

Ulovlig selvstendighet

Sør-Ossetia og Abkhasia er to georgiske områder som i praksis har styrt seg selv siden 1990-tallet. Men etter krigen i fjor erklærte de russiskstøttede områdene seg som selvstendige stater og ble senere anerkjent som det av Russland.

I rapporten heter det også at Sør-Ossetia og Abkhasia ikke hadde rett til å erklære seg uavhengige av Georgia, og at anerkjennelsen av dem derfor heller ikke var lovlig.

Ulike tolkninger

Russlands ambassadør til EU, Vladimir Chizhov, er fornøyd med rapporten og sier den legger fram ugjendrivelige bevis på at Georgia startet krigen. Russlands utenriksdepartement er tilfreds med konklusjonen om at Georgia startet krigen, men er uenig i konklusjonen om at Russland overdrev maktbruken.

Et regjeringsmedlem i Georgia tolker rapporten annerledes.

- Du finner ikke et eneste ord i rapporten om at Georgia startet krigen. Rapportens første setning sier at krigen ikke startet 7. august da Georgia angrep utbryterrepublikken Sør-Ossetia, sier Temur Yakobashvili.

SISTE NYTT

Siste nytt