- Gaddafi viftet med forgylt pistol

- Muammar al-Gaddafi viftet med en forgylt pistol da han ble tatt. Det sier revolusjonssoldaten som tok eks-diktatoren til fange til BBCs medarbeider i Sirte, Gabriel Gatehouse.

Pistolen Gaddafi skal ha truet med

Soldaten som hevder han tok Gaddafi til fange viser fram den gyldne pistolen eksdiktaoren skal ha truet med.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Revolusjonssoldaten sier til BBC at han fant Gaddafi som gjemte seg i et sementrør, og at eksdiktaoren bønnfalt ham om ikke å skyte.

Vil offentliggjøre flere detaljer

- Lederen for overgangsrådet Mustafa Abdel Jalil vil erklære at Libya er fritt seinere i dag eller i morgen. Samtidig vil han offentliggjøre flere detaljer om hvordan Gaddafi ble drept, sier statsminister Mahmoud Jibril.

- Med bekreftelsen på alle de onde menneskene, blant dem Gaddafi, er borte fra dette kjære landet, er det tid for libyerne å starte et nytt land, et forent Libya, ett folk med en framtid, sier Jibril som er nummer to i overgangsrådet.

Omstendighetene rundt Gaddafis død er fortsatt uklare. En versjon som har sirkulert er at NATO-fly bombet en bilkolonne der Gaddafi var med, og at revolusjonssoldater deretter angrep den samme kolonnen. Deretter skal Gaddafi og noen av hans nærmeste menn ha flyktet, og gjemt seg inne i sementrøret, der han ble tatt til fange.

- Skutt av sine egne

- Først skjøt vi inn i sementrøret, men uten å treffe. Så forfulgte vi dem til fots, sier Salem Bakeer.

- Da kom en av Gaddafis menn mot oss og veivet med geværet sitt og ropte at han ville overgi seg, men da han så meg begynte han å skyte. Da tror jeg Gaddafi må ha bedt ham stanse skytingen.

- Min sjef er her, min sjef er her. Muammar al-Gaddafi er her, og han er såret, ropte mannen, ifølge Bakeer.

Bakeer sier at soldatene dereretter hentet Gaddafi ut. Da han ble tatt var han allerede såret med skuddsår i beinet og i ryggen.

Andre soldater som var med på aksjonen bekrefter denne versjonen, og sier han ble skutt av sine egne.

- Han ble skutt i brystet rett før vi tok ham, sier Omran Jouma Shawan, ifølge Reuters.

- En av sønnene omringet

Jibbril opplyste også på en pressekonferanse i ettermiddag at Gaddafis sønn, Saif al-Islam skal ha flyktet fra Sirte i en bilkolonne som ble omringet av revolusjonssoldater. Han er kanskje den best kjente av sønnene, og uttalte seg ofte på vegne av faren.

I kveld sier en minister i den midlertidige regjeringen at Saif al-Islam er såret og er innlagt på sykehus.

Jibril sa at en annen av Gaddafis sønner, Mutassim, ble funnet død i Sirte.

Meldingen om at Gaddafi er drept blir feiret i byer og landsbyer over hele Libya. Videoer viser unge menn som skyter i lufta, og bilførere som tuter av glede.

Gaddafi ble styrtet i august etter å ha regjert Libya i 42 år.

SISTE NYTT

Siste nytt