Hopp til innhold

- Gaddafi ble sviktet av sine egne

Muammar Gaddafi skal ha blitt forrådt av sin egen spesialstyrke da opprørere fosset fram i Tripoli. Nå lurer alle på hvor den libyske diktatoren befinner seg.

LIBYA/Gaddafi

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet sier at de er sikre på at Gaddafi befinner seg i Libya.

Foto: Ismail Zitouny / Reuters/Scanpix

Libyske opprørere skal ha blitt møtt med tilsynelatende lite motstand på vei inn i hovedstaden Tripoli søndag kveld.

– Jeg er overrasket over hvor lett det gikk. Vi sloss kun i rundt 20 minutter, sa en av opprørskrigerne, Abdel-Hakim Shugafa.

Mandag melder nyhetsbyrået Associated Press (AP) at bataljonen, som hadde ansvaret for sikkerheten til Tripoli og Gaddafi, la ned våpnene fordi bataljonslederen hadde en hemmelig avtale med opprørerne. Det forteller Fathi al-Baja, lederen for opprørernes politiske komité, til AP.

Da var det fritt leide for opprørerne inn til sentrum av byen.

  • Følg utviklingen i Libya minutt for minutt her.

Var på opprørernes side

Den militære lederen skal ha gått over til opprørernes side, men holdt det hemmelig frem til i går. Da opprørerne kom stormende inn i millionbyen, ga han beskjed til soldatene om å legge ned våpnene.

AP melder at han hadde personlige grunner for å gå mot sin egen leder, Muammar Gaddafi. Regimet skal ha drept den militære lederens bror for flere år siden.

Fathi al-Baja forteller også at angrepene søndag natt har vært planlagt i tre måneder.

Muammar Gaddafi

Muammar Gaddafi kan ha en tung framtid i vente. Her knuser demonstranter bilder av den libyske lederen.

Foto: Dado Ruvic / Reuters/Scanpix

– Gaddafis sønn trolig død

Det brenner for alvor rundt føttene på Muammar Gaddafi. Opprørsbevegelsen har tatt kontroll over store deler av den libyske hovedstaden Tripoli, blant annet den statlige libyske TV-stasjonen.

Libyske opprørssoldater har pågrepet den libyske diktatorens sønn Saadi, sier opprørsbevegelsen til TV-stasjonen Al Arabiya.

Samtidig melder fjernsynskanalen at to døde personer som kan være Gaddafis sønn Khamis og Libyas etterretningssjef Abdalla Senussi, er funnet.

Fra før av er to andre av Gaddafis sønner, Mohammed og Saif, pågrepet og satt i husarrest. Men Mohamed skal ha rømt fra husarresten mandag, ifølge Al Jazeera.

Møter hard motstand

Da bildene av jublende folkemengder i Tripolis gater gikk verden over søndag natt, var det mange som antok at Gaddafis 42 år lange regime kun hadde få timer igjen å leve.

– Gaddafi er ferdig. Nå er vi frie! sa opprøreren Abdullah i Tripolis gater.

Men mandag kveld utkjempes det fortsatt harde kamper ved Gaddafis hovedkvarter Bab al-Aziziya i Tripoli, melder Sky News.

Libya/opprørere feirer

I Libyas hovedstad Tripoli feirer opprørerne fremgangen mot regimet.

Foto: Bob Strong / Reuters/Scanpix

Hvor er Gaddafi?

Hvor Libyas kjeppjagede diktator befinner seg mandag kveld, er ukjent. Men det går rykter om at han er i eksil. Opprørerne tror at Gaddafi enten gjemmer seg i Tripoli eller at han har klart å rømme til Tsjad eller Algerie.

Mye tyder på at den falne diktatoren holder seg i skjul i residensen, melder Al Jazeera på sin liveblog.

Et annet rykte går på at han oppholder seg i et stort fengselskompleks som ligger midt i mellom den internasjonale flyplassen og Bab al-Aziziya.

Ifølge den svensk-libyske aktivisten, Shaban Elgale, bør NATO-styrkene og opprørerne ta seg dit, skriver den svenske avisen Aftonbladet.

– Han kan være der da det har blitt sagt han brukte det som et slags gjemmested, Elgale.

– Angola tilbyr asyl

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet sier at de er sikre på at Gaddafi fortsatt befinner seg i Libya.

– Vi har ingen informasjon om at han har forlatt landet, sier oberst Dave Lapan i Pentagon ifølge BBC.

Ifølge den nasjonale sør-afrikanske kringkasteren SABC har Angola tilbudt asyl for Gaddafi, melder Sky News på Twitter.

Tidligere har Saudi Arabia og Venezuela og en rekke afrikanske land blitt nevnt som mulige tilfluktsplasser for den libyske diktatoren.

Libyan leader Gaddafi

I 42 år har Gaddafi styrt Libya med jernhånd. Her på en pressekonferanse i 1986.

Foto: Reuters/Scanpix

– Vi vil sørge for en rettferdig rettssak

Mustafa Abdul Jalil er lederen for det libyske nasjonale overgangsrådet og Gaddafis tidligere justisminister.

Mandag holdt han en pressekonferanse i byen Benghazi, hvor han uttalte at han håper at Gaddafi blir tatt i live slik at han kan stilles for retten, skriver Al Jazeera.

– Vi vil sørge for en rettferdig rettssak, men jeg aner ikke hvordan han vil forsvare seg mot ugjerningene som han har begått mot det libyske folk og verden, sa Jalil.

Prøvde å få kontakt med Gaddafi

FN skal uten hell ha forsøkt å få kontakt med Gaddafi og generalsekretær Ban Ki-Moon uttalte at stridighetene straks bør avsluttes for å unngå ytterligere tap av liv, skriver CNN.

– Jeg har ingen informasjon om hvor Gaddafi kan befinne seg, men jeg håper vi finner ham så fort som mulig, sa Ban mandag ettermiddag og oppfordret Gaddafi og hans regime til å trekke seg og åpne vei for en maktoverføring i landet.

Generalsekretæren ønsker også å holde et krisemøte denne uken med de ulike organisasjonene i regionen. Disse er Den Afrikanske Union, Den Arabiske Liga og EU.

Jonas Gahr Støre

Utenriksminister Jonas Gahr Støre ber de libyske opprørerne om å avstå fra hevnaksjoner.

Foto: Heiko Junge / SCANPIX

Støre vil ha Gaddafi for retten i Haag

Selv om opprørerne har kontroll over mesteparten av Tripoli, utgjør Gaddafi stadig en trussel. Han er fremdeles i stand til å føre geriljakrig, advarer utenriksminister Jonas Gahr Støre.

– Gaddafi som trussel mot libyere er ikke over. Man skal ikke se bort fra at han kan føre geriljakrig eller gå mot oljefeltene og den type ting, sier Støre til NRK.

Gaddafi er etterlyst av Den internasjonale straffedomstolen i Haag (ICC), og utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) håper han stilles for ICC.

Støre oppfordrer derfor opprørerne og overgangsrådet til å avstå fra hevnaksjoner og gjøre sitt ytterste for å hindre represalier.

SISTE NYTT

Siste nytt