- Gaddafi er trolig såret

Italias utenriksminister Franco Frattini sier at Gaddafi trolig er såret i et NATO-angrep og neppe er seg i Tripoli lenger. Nå vil Den internasjonale straffedomstolen arrestere Gaddafi.

Muammar Gaddafi

Italias utenriksminister sier han har fått opplysninger om at Muammar al-Gaddafi trolig er såret, og at han sannsynligvis har forlatt Tripoli.

Foto: ZOHRA BENSEMRA / Reuters

Frattini sier han tror på opplysningene som han har fått fra Giovanni Innocenzo Martinelli, den katolske biskopen i Tripoli.

Franco Frattini

Italias utenriksminister har fått opplysninger om at Libyas leder Muammar al-Gaddafi har forlatt hovedstaden Tripoli, og at han trolig er såret i et NATO-angrep.

Foto: Mauro Scrobogna / Ap

I kveld snakker Gaddafi i et lydopptak på libysk fjernsyn.

- Jeg er et sted dere ikke kan nå meg, sier han.

Gaddafi kaller også NATO-angrepet tirsdag på boligkomplekset der han bor for en feig handling. NATO-styrkene kaller han "feige korsfarere".

De libyske myndighetenes pressetalsmann avviste tidlig i kveld den italienske utenriksministerens påstander og kalte dem «nonsens».

- Ved godt mot

- Vår leder er ved godt mot. Han styrer landet fra dag til dag, og er ikke såret, sa Mussa Ibrahim.

Talsmannen ringte den dubaibaserte fjernsynsstasjonen Arabiya for å dementere meldingen fra Italia, en melding som ikke er bekreftet av andre kilder.

Konfrontert med avvisningen sa Frattini at han fortsatt tror på det biskop Martinelli fortalte ham.

Tviler på fjernsynsbilder

I et annet intervju sa den italienske utenriksministeren Frattini også at han ikke tror fjernsynsbilder publisert onsdag av Gaddafi som hilser på stammeledere er ekte.

- Jeg tviler sterkt på at disse bildene ble tatt den dagen, og tror ikke opptaket ble gjort i Tripoli, sier Frattini i intervjuet med nettutgaven av avisen Corriere della Sera.

Frattini sier at det internasjonale presset mot Gaddafi trolig har fått ham til å søke ly på et trygt sted.

Flere NATO-angrep har vært rettet mot bygningskomplekset i Tripoli der Gaddafi bor, og 30. april ble hans yngste sønn og tre barnebarn drept.

Som Vatikanets fremste representant i Libya har biskop Martinelli hatt kontakt med Gaddifis medarbeidere. Biskopen og en muslimsk religiøs leder velsignet likene av Gaddafis sønn og barnebarn etter NATO-angrepet.

Biskop Martinelli er kritisk til NATOs angrep, og har sagt at mange sivile er drept.

ICC vil ha Gaddafi arrestert

Sjefanklager ved Den internasjonale straffedomstoolen ICC, Luis Moreno Ocampo, sier i et intervju med en spansk radiokanal at ICC vil utstede arrestordre på Libyas leder Muammar al-lGaddafi.

I tillegg til Gaddafi kommer ICC til å utstede arrestordre på hans sønn Saif al-Islam og sjefen for regimets sikkerhetstjenester Abdullah al-Zanussi, ifølge kildene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt