Opprørere sier de har slått tilbake angrep på flyplass

Opprørsstyrkene i Donetsk sier de har slått tilbake angrepet fra ukrainske regjeringsstyrker, og at de har full kontroll over den internasjonale flyplassen.

Angriper flyplassen i Donetsk.

Tykk svart røyk stiger opp fra flyplassen i Donetsk etter at ukrainske jagerfly og helikoptre angrep mål på bakken.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Det ukrainske luftvåpenet angrep i ettermiddag flyplassen i Donetsk med kamphelikoptre og jagerfly, etter at en gruppe separatister tok kontroll over flyplassen i natt.

Væpnede separatister i Donetsk.

Væpnede separatister har tatt oppstilling i skogen like ved flyplassen i Donetsk.

Foto: Vadim Ghirda / Ap

Separatistene sier i kveld at de har slått tilbake angrepet fra de ukrainske styrkene, og at de har full kontroll over flyplassen. Dette er ikke bekreftet av uavhengige kilder, og ukrainske myndigheter har ikke kommentert meldingen.

Kampene er en alvorlig opptrapping av konflikten i det østlige Ukraina, og myndighetene i Russland har nok en gang advart Ukraina mot å bruke makt mot egne borgere.

Ber folk holde seg innendørs

Kyiv Post melder at en parkeringsvakt er drept etter å ha kommet i kryssild mellom ukrainske regjeringsstyrker og separatister ved jernbanestasjonen, der det også er brutt ut kamper. Det blir også meldt om hylende sirener inne i byen og at jernbanestasjonen står i brann.

Borgermester Oleksandr Lukiasjenko i Donetsk ber nå innbyggerne i byen om å holde seg innendørs på grunn av kamphandlingene.

- Pass på barna deres og ikke forlat hjemmene deres hvis det ikke er livsviktig, heter det i en melding på borgermesterens side på Internett.

Ikke bekreftede meldinger sier at minst to sivile er drept ved jernbanestasjonen, mens minst en sivilist er drept på flyplassen.

Flyplassen i Donetsk

I natt tok prorussiske separatister kontroll over flyplassen i Donetsk.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Dagen etter presidentvalget i Ukraina gikk en gruppe prorussiske separatister til angrep på Sergej Prokofjev-flyplassen i millionbyen Donetsk øst i Ukraina. Målet er trolig å hindre den nyvalgte presidenten Petro Porosjenko i å komme til byen.

Angrep fra helikopter

Ifølge journalister på stedet høres det skudd fra området og tykk svart røyk stiger fra terminalbygningen, og i luften over har ukrainske jagerfly flydd lavt og angrepet mål på bakken.

Like etter klokken 1530 kom det meldinger om at kamphelikoptre har skutt mot terminalbygningen på flyplassen.

Det har foreløpig ikke kommet meldinger og drepte eller sårede i kampene. Ifølge Reuters er det tre helikoptre av typen Mi-24 som har angrepet flyplassen med raketter.

En talsmann for ukrainske myndigheter sier at jagerfly først avfyrte skremmeskudd mot området, og at de etterpå angrep et område der separatistene oppholdet seg.

Det stiger mørk røyk opp fra flyplassen, og både bygninger og mål på rullebanen skal være truffet.

Video fra flyplassområdet i Donetsk.

VIDEO: Skyting ved flyplassen i Donetsk.

- Har full kontroll

Separatistene, som kaller seg Folkerepublikken Donetsk, har sendt ut en melding på Twitter der de sier at de har full kontroll over flyplassen, og at det ikke lenger er flyangrep.

- Folkets hær har igjen kontroll over flyplassen. Vi rensker ut de gjenværende ukrainske soldatene, heter det i meldingen, ifølge Russia Today .

Det er uklart hvor mange separatistene har under våpen på flyplassområdet, men videobilder fra området viser at de har fått inn forsterkninger i løpet av dagen.

– Antiterror-operasjon

– Etter at ultimatumet som var satt til kl. 10 GMT løp ut, satt vi i gang en antiterroroperasjon, sier en militærtalsmann til AFP. Han opplyser at de ukrainske styrkene er støttet av Mi-8-helikoptre som frakter fallskjermsoldater.

Video fra Donetsk mandag ettermiddag.

VIDEO: Angriper flyplassen i Donetsk fra luften.

Pro-russiske separatister kom flyplassen i Donetsk på åpne lastebiler

Bevæpnede prorussiske separatister kjørte gjennom veisperringene på vei til flyplassen i Donetsk i åpne lastebiler.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

– Klokka tre i natt kom det en gruppe væpnede menn. Det var ingen skyting, men de krevde at soldatene som holdt vakt rundt flyplassen, måtte trekkes bort, sier flyplasstalsmann Dmytro Kosinov.

– På flyplassområdet er det fortsatt væpnede folk. Det er god grunn til å innstille trafikken av hensyn til sikkerheten, legger han til.

Mennene sa at de representerte Folkerepublikken Donetsk, som har erklært seg selvstendig fra resten av Ukraina.

Nyhetsbyrået AFPs reporter på stedet så tre lastebiler med menn i kamuflasjeuniformer kjøre mot flyplassen. Noen av dem skal ha hatt på seg oransje og svarte bånd, som symboliserer troskap til Russland.

Prorussiske separatister tok kontroll over flyplassen i Donetsk

Tungt bevæpnede prorussiske separatister tok i dag kontroll over flyplassen i Donetsk.

Foto: Alexander KHUDOTEPLY / Afp

Få valglokaler i øst

Under gårsdagens presidentvalg var kun en av fem valglokaler åpne i Donetsk-regionen og mange velgere holdt seg hjemme i frykt for hva som kunne komme til å skje, melder nyhetsbyrået Reuters.

Ifølge myndighetene i Kiev var valgdeltagelsen kun på litt over 15 prosent i regionen og i millionbyen Donetsk skal ingen valglokaler ha holdt åpent i går.

Flest fremmøtte var det i Lviv i vest der nesten 80 prosent av de stemmeberettige avla sin stemme. Totalt skal valgdeltagelsen være på rundt 61 prosent.

Når over halvparten av stemmene er talt opp tyder alt på at sjokoladekongen Petro Porosjenko vil bli Ukrainas neste president. Han skal ha fått rundt 54 prosent av de avlagte stemmene og det vil dermed ikke bli behov for en ny valg omgang.

SISTE NYTT

Siste nytt