NRK Meny
Normal

- Fortsetter til soldatene er fri

Statsminister Ehud Olmert sa i sin første tale siden angrepene på Libanon i dag at israelerne må være forberedt på flere lidelser. 

Ehud Olmert
Foto: P.P.Cito / Scanpix/AP

- Offensiven fortsetter inntil våre to soldater er befridd, sa Olmert i den TV-sendte talen.

Han stilte også som krav for å stanse bombingen at den libanesiske hæren, ikke Hizbollah, kontrollerte hele Sør-Libanon.

Den kanskje vanskeligste betingelsen å oppfylle, en avvæpning av Hizbollah-geriljaen, ble gjentatt som en av betingelsene for å stanse angrepene.

Ny ond akse

Det var ingen forsonende trekk i talen til Olmert, som la skylden for krigssituasjonen på en "ondskapens akse" mellom Damaskus og Teheran.

Statsministeren hevdet også at det israelske folket har støtte fra det internasjonale samfunnet, ogviste til G8-møtet i Russland og tidligere FN-resolusjoner.

- Israel vil fortsette å kjempe for at FNs resolusjoner om avvæpning av Hizbollah blir implementert, sa Olmert.

Avvæpning

Han sikter til FN-resolusjonene 1559 og 1680, som krever at utenlandske styrker skal ut av Libanon (dvs. de syriske, som ble trukket ut i fjor), at alle militsgrupper skal avvæpnes og at den libanesiske hæren skal ta kontroll over grenseområdene i Sør-Libanon.

Da borgerkrigen i Libanon ble avsluttet, ble all milits unntatt Hizbollah avvæpnet. Hizbollah fikk status som en frigjøringsbevegelse, fordi Israel da okkuperte og kontrollerte en sone inne i Sør-Libanon. 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt

Laster Twitter-innhold

14 åring arrestert for å danse på gaten i Saudi-Arabia

Tenåringen ble pågrepet for «umoralsk opptreden» etter at en video der han danser i gaten i Saudi-Arabia tok av på nettet.