- Dette kan tolkes som et signal om at forsvarsledelsen ikke bryr seg

Forsvarets manglende oversikt over skadde i Afghanistan kan tolkes som et sterkt signal til de pårørende, mener NRKs utenriksmedarbeider Hallvard Sandberg.

Video 2966c9c0-8a2b-49a4-892b-991678185c87.jpg

Video: Hallvard Sandberg mener Forsvaret nå må ta grep og få en fullstendig oversikt.

– Dette kan tolkes som et klart signal om at Forsvaret ikke bryr seg om jentene og guttene som er sendt ut, sier Sandberg som selv flere ganger har vært sammen med de norske styrkene i Afghanistan.

Faremo vet ikke

Forsvarminister Grete Faremo (Ap) kunne i dag ikke gi et konkret tall på hvor mange norske soldater som er såret eller skadet i Afghanistan.

Forsvaret har på sin side frem til i dag operert med en oversikt som viser at 32 norske soldater er såret i strid i Afghanistan. Kun to av dem er oppført som alvorlig skadet.

Men tall VG har samlet inn, sier at det reelle tallet på sårede er minst 48 soldater. Minst 13 av dem skal være alvorlig skadet. Avisens oversikt viser at en soldat ble lam, en annen ble blind, en tredje mistet benet og en fjerde er 97 prosent invalid.

Likevel omtales kun to som «alvorlig skadet» av Forsvaret.

Av de skadede soldatene som ikke står oppført på listen over alvorlig skadede, er tre soldater som er hedret med forsvarsmedaljen «Såret i strid».

Forsvarsrot

– De småskadene blir nok ikke rapportert på grunn av en form for skjematrøtthet. De store skadene derimot er et tegn på rot fra Forsvarets side. For informasjon om hvem som har blitt skadet og skutt i Afghanistan finnes. Bare at forsvaret ikke har klart å organisere den, sier Sandberg, som er overrasket over at forsvarsledelsen ikke har klart å legge frem denne informasjonen.

– Jeg er både overrasket og ikke av denne saken. Dette er typisk Forsvaret at de ikke har alt på stell, men jeg er veldig overrasket over at de ikke har oversikt over denne listen. Nemlig listen over de menneskelige kostnadene i Afghanistan. Den burde ligge klar på forsvarsjefens og ministerens bord.

Nå bør listene gjennomgås og det offisielle tallet komme på bordet, mener Sandberg.

– Dette sender et signal at Forsvaret må ta grep og få en fullstendig oversikt.

SISTE NYTT

Siste nytt