- Flere vil dø uten reform

President Barack Obama er fast bestemt på å få gjennomført en helsereform i USA. Han advarer om at konsekvensene blir store hvis reformen ikke blir vedtatt.

Barrack Obama svarer på spørsmål fra pressen
Foto: Alex Brandon / AP

– Flere amerikanere vil miste helseforsikringen sin når de er syke og trenger den mest, og som følge av det vil flere dø, sa Obama til kongressen i natt.

Se reportasje her:

Obama taler
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

50 millioner amerikanere mangler helseforsikring, og Obama minnet om at mange av disse kun befinner seg én sykdom eller én ulykke fra å gå personlig konkurs.

– Jeg er ikke den første presidenten som tar opp denne saken. Men jeg er fast bestemt på å bli den siste, sa Obama i talen.

- Striden står blant annet i om en offentlig forsikringsordning skal være en del av reformen, slik mange demokrater krever. Men Obama er nå så opptatt av å få igjennom reformen at han i natt sa dette ikke er et avsolutt krav, forklarer NRKs USA-korrespondent Tove Bjørgås.

Medicare og Medicaid

USA er en av få i-land som ikke har offentlig system for tilgang til helsetjeneste. Dette gjør amerikanerne avhengig av private helseforsikringer. De fleste har forsikringen gjennom sin arbeidsgive.

Samtidig finnes et offentlig finansiert helsevesen. Personer over 65 år kan bli med i programmet Medicare. Foreldre med lave inntekter, barn, gravide og personer med visse funksjonshindringer kan gå inn i programmet Medicaid.

- Målet er å forsikre at folket er klar over akkurat hva vi foreslår. For det andre, vil jeg forsikre både demokrater og republikanere at jeg er åpen for nye ideer, at jeg ikke er fastkjørt og ideologisk på dette området, sier presidenten.

Se litt av Obamas tale her:

Obama taler
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Forsvar fra en avdød senator

Senator Ted Kennedy skrev brev til president Barack Obama i mai i år med et sterkt forsvar for reformen.

Meningen var at brevet skulle sendes etter Kennedys død, og Obama mottok det få dager før han talte om helsereformen i Kongressen, skriver NTB.

– Det som står på spill, er ikke bare politiske detaljer, men fundamentale prinsipper knyttet til sosial rettferdighet og vårt lands karakter, forteller Obama.

Ted Kennedy, som døde av hjernesvulst i august, var en svært viktig forkjemper for helsereform i løpet av sine 47 år som senator.

Det må uansett svært tøffe forhandlingsrunder til for å få det offentlige tilbudet gjennom i Kongressen. Republikanerne sier blankt nei, og også en del demokrater i Kongressen er skeptiske.

Samtidig sier mange av demokratene at de ikke vil si ja til en plan uten et offentlig tilbud.

Tror reformen blir vedtatt

Nancy Pelosi

Lederen for Representantenes hus, Nancy Pelosi, tror Obama får gjennomført helsereformen.

Foto: Lauren Victoria Burke / AP

Lederen for Representantenes hus, demokraten Nancy Pelosi, er sikker på at Obamas helsereform blir vedtatt i løpet av året.

Mer enn ett døgn etter at presidenten presenterte den nye reformen i Kongressen, hevder pelosi at det kun er noen få, større problemer som må håndteres før reformen kan spikres.

- Jeg er sikker på at presidenten kommer til å undertegne loven i år, sa Pelosi torsdag.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt