- Flere UFOer enn flyktninger

BUDAPEST (NRK): I dag stemmer ungarerne nei til EUs pålegg om å ta imot 1294 asylsøkere. - Flere ungarere ser en UFO i løpet av livet enn en flyktning, spøker den mest synlige kampanjen mot folkeavstemningen.

Satireparti

Satirepartiets leder Gergely Kovacs med plakaten om at flere ungarere ser en UFO i løpet av livet, enn en flyktning.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

– Vi startet ikke denne kampanjen fordi vi nødvendigvis er for innvandring, men fordi vi er imot regjeringens farlige hatretorikk, forteller Gergely Kovacs til NRK.

Den grafiske designeren leder det satiriske partiet som kaller seg for Hunden med to haler, en gruppe som har holdt på med satire i ti år, men som nå har blitt ekstra synlige i sin plakatkrig mot regjeringen de siste ukene.

Der myndighetene henger opp plakater med påskrifter som «Siden migrantkrisa har 300 mennesker blitt drept i terrorangrep i Europa» og «Ikke ta risikoen, stem nei 2. oktober», har satirepartiet straks hengt opp motplakater som «Flere ungarere har sett en UFO i løpet av livet enn en flyktning» og «Hei Brüssel. Vi elsker fortsatt pengene deres».

Edit Zgut

Utenrikspolitisk analytiker Edit Zgut ved Political Capital institute i Budapest,

Foto: Guri Norstrøm / NRK

Fremmedfrykt

Ungarn arrangerer i dag folkeavstemning om EUs asylkvoter. EU har vedtatt at hvert medlemsland skal få sin kvote med asylsøkere for å avlaste Hellas og Italia som til nå har tatt imot absolutt flest i migrantkrisa.

I Ungarns tilfelle dreier det seg om 1294 asylsøkere, men statsminister Viktor Orbán og hans regjering er sterkt imot og vil få støtte for det hos flertallet av dem som stemmer.

– I alle de Sentraleuropeiske landene har det vært mye fremmedfrykt også før migrantkrisa. Mange her har ingen erfaring med innvandrere og frykter dermed det ukjente. Etter terrorangrepene i Frankrike og Belgia, har mange blitt enda mer redde, forteller utenrikspolitisk analytiker Edit Zgut ved Political Capital institute i Budapest.

Ungarn er i likhet med de andre Sentraleuropeiske landene et svært homogent samfunn. Av landets 9,8 millioner innbyggere, så er det kun 1,5 prosent som er født i utlandet. De fleste av dem kommer fra Romania og Slovakia, som tidligere tilhørte Ungarn.

Masterplan

Selvom EU kommisjonen har sagt at de ikke vil ta hensyn til folkeavstemningen, mener hun Orban likevel har en masterplan.

– Han vil bevise for det europeiske lederskapet at han er sterk og at han har støtte fra det ungarske folket og nå som vi nettopp har hatt Brexit, skal ikke folket undervurderes, sier Zgut.

For at dagens avstemning skal bli godkjent, må oppmøte være på minst femti prosent. Selvom det er sikkert at nei-siden vil få flertall er det likevel ikke sikkert at valgoppmøtet vil være stort. Motstanderne av avstemningen oppfordrer folk til å sitte hjemme eller til å avgi ugyldig stemme.

Den strategien er imidlertid ikke aktuell for velgeren Sandor.

– Jeg skal stemme nei. Ungarn hører til ungarerne og slik bør det fortsette, sier han.

Sandor

Sandor har bestemt seg for å stemme nei til EUs asylkvote.

Foto: Guri Norstrøm / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt