NRK Meny
Normal

- Feilene skal rettes opp

- Amerikanske etterretningstjenester oppdaget ikke røde flagg da en terrorist nesten klarte å sprenge et fly i julehelgen, sa president Barack Obama etter dagens møte i Det hvite hus.

Video nsps_upload_2010_1_6_10_13_23_2835.JPG

Se video: Obama kritiserer USAs etterretningstjeneste.

- Når er terrorist kunne komme ombord i et fly i julehelgen var det et grovt sikkerhetsbrudd, som må rettes opp, sa presidenten.

Les: Obama strammer terrorgrepet

Les: Obama: - Al-Qaida står bak «trusebomben»

Burde ha skjønt

- Våre etterretningstjenester visste at nigerianeren Umar Farouk Abdulmutallab, som nesten klarte å sprenge flyet fra Amsterdam til Detroit, hadde vært i Jemen og trolig fått opplæring der. De hadde også andre opplysninger og burde ha hindret mannen i å komme om bord i flyet, men så ikke sammenhengen. Vi må gjøre det bedre, og skal gjøre det bedre. Det haster. Mange menneskers liv står på spill, sa Obama.

Obama sa at en undersøkelse av hvordan tjenestene systematisk feilvurderte denne saken viste at tilstrekkelig informasjon om Umar Farouk Abdulmutallab forelå til å plassere ham på ei liste som ville ha hindret at han fikk komme om bord i flyet i Amsterdam.

Les: Obama: Vi gjorde grove feil

Les: Skal kroppsskanne flypassasjerer til USA

Tok på seg ansvaret

- Ledererne for de ulike etterretningsorganisasjonene tok på seg ansvaret for det som skjedde i julehelgen på møtet i dag. Det er jeg glad for, sa Obama.

På dagens møte deltok flere statsråder og lederne for landets ulike etterretningsorganisasjoner.

Fordi bombemannen på det aktuelle flyet hadde fått trening i Jemen stanset Obama midlertidig hjemsendelsen av fanger fra Guantanamo-leiren på Cuba som er hjemmehørende i Jemen. Presidenten forsikret imidlertid at planene om å stenge den beryktede fangeleiren står ved lag.

Les: Stenger ambassader i Jemen

Les: Sikkerhetssvikt på amerikansk flyplass

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt