NRK Meny
Normal

- Evo Morales må vinne!

- Evo Morales må vinne fordi han har gjort så mange gode ting, sier Antonio. I dag kan ti millioner bolivianere få en ny grunnlov som gir urbefolkningen større rettigheter.

Fargerik valgkamp - for Morales - på landsbygda i Bolivia.

Fargerik valgkamp for Evo Morales.

Foto: Anders Tvegård

Det er ventet at den venstreorienterte presidenten Evo Morales vinner avstemningen med knapt flertall, slik at han kan fortsette den sosiale revolusjonen i Bolivia.

- Evo Morales må vinne fordi han har gjort så mange gode ting, sier Antonio på gata i La Paz. Han og andre går til nærmeste skole i dag for å si ja eller nei til en ny tid for Bolivia.

Avstemningen om grunnloven er like mye en popularitetstest for den venstreorienterte Morales, som er Bolivias første president med urbefolkningsbakgrunn. Det er ventet at fire millioner vil stemme.

(Se bilder fra gatene i Bolivia i bildegalleriet til høyre!)

Statlig kontroll over økonomien

Den nye grunnloven gir staten rett til å ta større kontroll over økonomien gjennom nasjonaliseringer, mer selvstyre for regionene og øremerkede plasser til urbefolkningen i parlamentet.

Teksten setter samtidig begrensninger for hvor mye jord man kan eie, men etter et kompromiss med opposisjonen skal ikke dette ha tilbakevirkende kraft.

Eva Morales' støttespillere foran valgdagen i Bolivia

Støttespillere for Evo Morales.

Upopulær hos eliten

Valgkommisjonen understreker at ingen må stemme under press eller instruksjoner fra noen grupper.

President Evo Morales reformer er upopulær i de gass- og landsbruksrike provinsene i lavlandet, som Santa Cruz, hvor den økonomiske eliten holder til. Kompromisset om grunnloven kom først på plass etter at Morales gikk med på å stille til valg bare en periode til.

Resultatet kommer i natt

Et foreløpig resultat fra avstemningen her i Bolivia er ventet natt til mandag norsk tid. Målinger tyder på at Morales' får mellom 55% og 60% oppslutning om den nye grunnlovsteksten.

Hektisk aktivitet ved stemmeurnene i Bolivia

Hektisk aktivitet ved stemmeurnene i Bolivia.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt