– Vi har mistet ett av de mektigste og modigste menneskene i verden

– Vi har mistet ett av de mektigste, modigste og gjennomført gode menneskene i verden, sa USAs president Barack Obama.

Obama om Mandela frå Det kvite hus.

Under en time etter at Nelson Mandela var død, holdt Barack Obama en følelsesladd minnetale fra Det hvite hus.

Han sa blant annet at det viktigste han etterlater seg var et Sør-Afrika i fred med verden.

Obama, den første svarte presidenten i USA, sa også at han ikke greier å se for seg sitt eget liv uten det eksempelet som Mandela satt.

– I dag har Nelson Mandela reist hjem, sa Obama blant annet i talen sin.

Den amerikanske presidenten sa også at Mandela tok historien i sine egne hender og snudde det moralske universet mot rettferdighet.

– Gjennom sin standhaftige måte å være på og sterke vilje til å ofre sin egen frihet for andre sin frihet, har han endret Sør-Afrika og rørt oss alle, sa Obama.

Den amerikanske presidenten var preget da han leste opp minneordene om sin egen helt.

– Han var en mann som tok historien i sine egne hender og som forente moral og rettferdighet, sa Obama.

Dronningen beveget

Selv om Storbritannia under ledelse av Margaret Thatcher beholdt de politiske og forretningsmessige båndene til det sørafrikanske apartheidregimet, som ett av få vestlig land i verden, utviklet den britiske kongefamilien et nært forhold til Nelson Mandela etter at han slapp ut.

Dronning Elizabeth and Nelson Mandela

NÆRT FORHOLD: Dronning Elizabeth og Nelson Mandela hadde en hjertelig tone seg imellom.

Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / Afp

Det preget da også uttalelsene fra det britiske slottet.

– Dronningen ble svært trist da hun fikk budskapet om Nelson Mandelas død i går kveld. Han jobbet utrettelig for sitt lands beste, og hans ettermæle er det fredelige Sør-Afrika vi ser i dag, heter det i en uttalelse fra Buckingham Palace fredag morgen.

– Hennes majestet husker med stor hjertelighet sine møter med Mandela, og hun sender sine dypeste kondolanser til hans familie og til det sørafrikanske folk.

Også prins Charles hyller Mandela som en inspirerende leder og en stor mann.

– Mandela var selve legemliggjøringen av mot og forsoning. Med hans bortgang vil det ikke bare være et enormt tomrom i hans families liv, men også hos alle de sørafrikanerne og andre som har fått sine liv forandret av hans kamp for fred, rettferdighet og frihet, sier han.

FN-hyllest

FNs generalsekretær Ban Ki-moon kaller Mandela en gigantisk forkjemper for rettferdighet.

– Over hele verden har mange latt seg inspirere av hans uselviske kamp for verdighet, likhet og frihet, sier Ban.

Fredspriskolleger

Nelson Mandala og Dalai Lama 1996

TO STORHETER: Tibets åndelige leder Dalai Lama (t.v.) og Nelson Mandela hånd i hånd da Lama besøkte Sør-Afrika i 1996.

Foto: Sasa Kralj / Ap
Aung San Suu Kyi

HYLLET MANDELA: Opposisjonsleder i Myanmar Aung San Suu Kyi nevnte Mandela i åpningstalen sin for et kvinneforum fredag morgen norsk tid.

Foto: Soe Than WIN / Afp

Tibetanernes åndelige leder Dalai Lama omtaler Nelson Mandela som en kjær venn som han vil savne.

Dalai Lama, som i likhet med Mandela har mottatt Nobels fredspris for sin kamp, hyller den berømte sørafrikaneren som «en mann med mot, prinsipper og udiskutabel integritet».

– Den beste måten å hylle ham på, er å gjøre alt vi kan for å bidra til å fremme samhold mellom mennesker og arbeide for fred og forsoning slik han gjorde, sier Dalai Lama.

Også en annen av fredsprisvinnerne hyller ham.

– Nelson Mandela lærte oss at vi kunne forandre verden, sier Aung San Suu Kyi.

Demokratiforkjemperen i Myanmar, som fikk Nobels fredspris i 1991, to år før Mandela fikk prisen, hyller den sørafrikanske frigjøringshelten som døde torsdag.

– Han fikk oss alle til å forstå at ingen skal straffes for hudfargen sin, for omstendigheter vi fødes inn i. Han fikk oss også til å forstå at vi kan endre verden, at vi kan endre verden ved å endre holdninger, ved å endre oppfatninger, sier Suu Kyi i sitt minneord.

– Han var et stort menneske som hevet standarden for menneskeheten, sier hun.

Hylles i Beijing og Tel Aviv – nå

«Nelson Mandela var en gammel venn av det kinesiske folk, og han var elsket og respektert verden over», heter det i en kommentar fra kinesiske myndigheter.

– Han hedres ikke bare av det sørafrikanske folk som landsfader, men vant også respekt og kjærlighet fra folk verden over, sier en talsmann for kinesisk UD, Hong Lei.

Kina støttet ikke ANC, det nå største partiet i Sør-Afrika som Mandela tilhørte, i kampen mot apartheidstyret i Sør-Afrika, fordi de var støttet fra Moskva. Kineserne støttet i stedet Den panafrikanske kongress (PAC), som var ANCs rival.

Først i 1998, fire år etter at Mandela ble valgt til president i Sør-Afrika, etablerte Kina diplomatiske forbindelser til landet.

Også fra Israel, en annen forbeholden nasjon, mottar Mandela nå hyllest for sin livsgjerning. Den sørafrikanske frigjøringshelten gjorde det helt klart at han sto på palestinernes og ikke israelernes side i konflikten i Midtøsten og talte deres sak.

– Fremfor alt var han en brobygger for fred og dialog som betalte en høy pris med alle årene han tilbrakte i fengsel, sier president Shimon Peres.

– Han satte et personlig eksempel for landet sitt alle årene han var i fangenskap. Han jobbet hardt for å forsone partene i Sør-Afrika og lykkes ved å hindre at konflikten endte med vold, istemmer statsminister Benjamin Netanyahu.

SISTE NYTT

Siste nytt