Hopp til innhold

Med fremtidens mål i sikte

BLACKPOOL (NRK.NO): 18 år gamle Adam har akkurat rukket å reise seg fra den gjørmete bakken før en ny gutt tar løpefart mot ham.

Adam i Blackpool

18-åringene Declan, til venstre for mål, og Adam har fått en ny hverdag etter at de fullførte et gratis trenerkurs hos Blackpool FC Community Trust.

Foto: Vilde Helljesen

– Å nei, er det din tur? Du scorer alltid på meg!

Adam smiler lurt til den lille gutten. Han ser mot de korte bena som tar løpefart på gressbanen, treffer fotballen perfekt og setter den inn i mål til høyre for keeper Adam.

– Du klarte det igjen!

Livet har handlet om helt andre ting enn scoringer og litt gjørme på drakten for Adam. Det gikk mot tap i stedet for seier.

– Men jeg så noe i ham. Han er en flott gutt, absolutt fantastisk. Jeg sa til ham at han var flink med barn. Det trodde han først ikke noe på, men se på ham nå, sier Derek Spence stolt til NRK.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Lagbilde med Declan, Adam og Gordon Marsden

Declan (bak til venstre), parlamentsmedlem Gordon Marsden og Adam stiller opp på lagbilde sammen med ivrige barn.

Foto: Vilde Helljesen

Trenerkurs for skole-sluttere

Gjennom organisasjonen Blackpool FC Community Trust, som Derek Spence leder, har både Adam og kameraten Declan fått gratis trenerkurs og har nå gått videre og fått lærlingstillinger som gir dem en inntekt på 75 pund i uken, rundt 660 kroner.

For etter at flere tenåringer som har droppet ut av skolen, har fått kurs som blant annet ender med et håndfast trenerbevis, kan de bruke sin nye kunnskap til å delta i tilbudet som skal fange opp de yngre barna.

Derek Spence

Derek Spence leder arbeidet i Blackpool. - Når vi de unge tidlig nok, kan det forandre livene deres.

– Det betyr mye å kunne lære bort noe, se gleden det gir barna og å drive med sport. Jeg møter nye folk og får muligheten til å kunne få en jobb, sier Declan.

– Vil skape en ny generasjon

Blackpool FC Community Trust, som er tilknyttet fotballklubben Blackpool, jobber for å gi et gratis tilbud til så mange vanskeligstilte barn og ungdom som mulig i Blackpool, nordvest i England.

– Dette er ungdom som vil ende opp i gateopptøyer hvis vi ikke når dem tidlig nok, sier Derek Spence.

– Det handler om å gi dem noe å gjøre og legge vekt på å utdanne ungdommer til fair play, en sunn livsstil og troen på seg selv. Dette dreier seg ikke om å finne den beste fotballspilleren, men om at du ikke blir best hvis du ikke har den rette holdningen.

Mens ungdom ramponerte butikker og angrep politiet i flere andre britiske byer, var det stille i Blackpool.

Flere har ment at den britiske ungdommens herjinger skyldtes frustrasjon over en tøff hverdag i svært fattige kår, uten utsikter til utdannelse eller jobb.

Det er lett å tenke at den samme frustrasjonen kunne ha spredd seg i Blackpool. Ved utgangen av fjoråret var arbeidsledigheten i Blackpool 9,3 prosent, nesten to prosentpoeng høyere enn landsgjennomsnittet.

Blant mennene var nesten en av ni uten jobb.

Ian Craddock og Roger Reade

Ian Craddock (t.v) og Roger Reade er blant de nå 13 ansatte i Blackpool FC Community Trust. For to år siden var tallet på ansatte to.

Foto: Vilde Helljesen

I en rapport fra 2008 beskrives utdanningsnivået i Blackpool som «veldig lavt målt etter nasjonale standarder», byen havner på 388. plass i en undersøkelse i Storbritannia.

Men opptøyene nådde ikke Blackpool.

– Nei, her er vi opptatte med å spille fotball, ler Ian Craddock, en av lederne i Blackpool Community Trust.

Han får støtte av kollega Roger Reade.

– I Blackpool er det store helseproblemer, og alkoholmisbruket blant de voksne er trolig blant de høyeste i landet. Vi forsøker å stoppe det nå og skape en ny generasjon med ny kunnskap, holdninger og tro på seg selv ved å tilby de unge læring og aktiviteter. Det er disse unge som er morgendagens foreldre, sier Reade.

Aktiviserer for å holde dem borte fra gata

På mange av byens skoler har organisasjonen både til hverdags og nå i sommerferien tilbudt gratis fotballskoler, dansetimer, håndverksklasser - eller bare lek og spill.

Målet er å aktivisere Blackpools unge og holde dem borte fra gatene.

På en tribune står rektor Lisa Shuttleworth-Brown og ser utover gymsalen, der over 50 barn spiller fotball og terper på ulike teknikker ved forskjellige stasjoner.

– Minst 75 prosent av dem er fra svært vanskelige kår. Vi tar vare på dem i ferien, gir dem et tilbud og ser til dem daglig. Det er viktig, for seks uker er lang tid. Hva skulle de gjort hvis de ikke hadde hatt dette? Her har de noe å gjøre, sier hun.

Trenes av forbildet

– Wow, nå har jeg Ciaran, sier Chance henrykt.

Han har nettopp kommet til en ny stasjon i gymsalen og greier nesten ikke stå stille.

Ciaran Donnelly er tidligere fotballspiller på Blackpool og har dessuten spilt på Englands under 18-landslag. Nå trener og inspirerer han den neste generasjonen gjennom Blackpool FC Community Trust.

Breakdanser i Blackpool

De som ikke vil spille fotball, kan velge mellom breakdance, håndverk eller lek og spill.

Foto: Vilde Helljesen

– Det er så flott at barna og ungdommen kan få dette tilbudet av folk de ser opp til. Mange av dem har ikke gode, mannlige rollemodeller hjemme. Det kan de få her, sier Shuttleworth-Brown.

I et rom ved siden av gymsalen roper instruktøren oppmuntrende til de tolv store og små som står på matter foran speilet som dekker den ene kortveggen. Breakdance står på programmet.

– Hadde vi ikke hatt dette, hadde vi hatt det så kjedelig. Jeg hadde sikkert bare sittet hjemme og sett på TV, sier Chloe Shepherd.

I flere måneder har hun deltatt på de gratis breakdance-timene.

– Jeg vil ikke slutte, nå er drømmen å bli profesjonell danser, sier hun.

I de ulike aktivitetene deles det ut små trofeer til dem som utmerker seg, enten det er på grunn av stor forbedring eller eksemplarisk sportsånd.

– Jeg har fått tre trofeer, forteller Pauline Welson i breakdance-klassen.

– Jeg ble så stolt. Da jeg fikk det første, stirret jeg bare på det og ble helt skjelven.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Chance, Chelsea, Chloe og Pauline

- Dette er topp, synes Chance (t.v), Chelsea, Chloe og Pauline.

– For mange er dette det eneste måltidet de får i dag

Klokken nærmer seg lunsjtid. Rektor Lisa gjør klar til første bordsetting.

– De får et gratis varmt, hjemmelaget måltid her hver dag. Det er også en del av programmet, på den måten kan vi bidra til å gi sunnere matvaner. Og for mange av disse barna er dette trolig det eneste måltidet de får i dag.

Denne fredagen er det 79 kropper som skal mettes.

– Det blir flere og flere barn og unge som kommer, nå sliter vi nesten med å lage mat til alle, sier Shuttleworth-Brown.

På en annen skole i nærheten gjør to brødre seg klare. De retter litt på capsen, trekker pusten - og så starter musikken. Til begeistret applaus fra publikum holder de en spektakulær breakdance-oppvisning. Sammen med påpasserne har barna ved denne spesialskolen, alle med funksjonshemminger, ventet spent på oppvisningen.

– Er det ikke fantastisk, i dag har vi endelig fått ja til midler til å opprettholde et tilbud også for disse barna med spesielle behov, sier Derek Spence.

Det betyr avlastning for foreldre, som i mange tilfeller må sjonglere flere deltidsjobber for å få en anstendig lønn.

– Forandrer fremtiden

Parlamentsmedlem Gordon Marsden er på besøk og lar seg villig avbilde sammen med ivrige barn.

– Opptøyene reiser et spørsmål om hvordan vi holder sammen i vanskelige økonomiske tider. Aktivitetene som tilbys her gjennom Blackpool FC Community Trust, er en veldig viktig del av prosessen om et samhold i samfunnet, sier Labour-politikeren.

Derek Spence er ikke i tvil.

– For noen kan dette tilbudet forandre livet deres fullstendig. At det i hvert fall utgjør en stor forskjell for manges fremtid, er det ikke tvil om.

Danseoppvisning på skolen i Blackpool

På en spesialskole for funksjonshemmede får barna se en danseoppvisning av de sjeldne.

Foto: Vilde Helljesen

SISTE NYTT

Siste nytt