Hopp til innhold

- En propagandaseier for Boko Haram

I helga ble 82 jenter som har vært i fangenskap hos terrorgruppa Boko Haram satt fri i bytte mot fem kommandanter fra ekstremistgruppa. Eksperter mener det er en propagandaseier for Boko Haram.

NIGERIA-UNREST-BOKO-HARAM-CHIBOK-GIRLS-KIDNAPPING

SATT FRI: 82 jenter som har vært i fangenskap hos terrorgruppa Boko Haram, har blitt satt fri.

Foto: STRINGER / AFP

Den islamistiske gruppa Boko Harams kamp for en islamsk stat nordøst i Nigeria, har ført til at over 20.000 mennesker er drept, tusenvis av kvinner og jenter er bortført og millioner av mennesker er drevet på flukt siden 2009.

Nå skal fem kommandanter fra terrorgruppa løslates i bytte med de 82 skolejentene som har vært holdt i fangenskap siden 2014, ifølge den nigerianske regjeringa:

– Det er en propagandaseier for Boko Haram. Det er viktig for dem å få løslatt sine kommandanter, sier Christian Nellemann, direktør ved Norsk Senter for global analyse på Lillehammer til NRK.

Les mer: Søsteren ikke blant de løslatte: – Har ikke mistet håpet

NIGERIA-UNREST

UTSLETTET: Banki nordøst i Nigeria har nesten blitt totalt utslettet etter kampene mellom nigerianske myndigheter og Boko Haram.

Foto: FLORIAN PLAUCHEUR / AFP

Presset Boko Haram

Nigerianske myndigheter har startet en offensiv mot Boko Haram som har presset dem militært og ført til at de har mistet kontroll over flere områder:

– Å få satt fri fengslede medlemmer, kan helt klart bidra til å styrke moralen i bevegelsen, sier senioforsker Morten Bøås ved Nupi.

Samtidig mener han det er usikkert om det vil føre til økt rekruttering.

Byttehandelen er også kontoversiell i Nigeria. Spesielt i nordøst der folk lider mest under Boko Harams herjinger.

Mange spør seg om byttehandelen vil gjøre det enda mer attraktivt for Boko Haram og andre illegale grupper å ta gisler:

– For opprørs- og terrorgrupper i denne regionen, har det lenge vært nærmest fritt fram å ta både kvinner og barn ved å gå til angrep på landsbyer, sier Nellemann som mener byttehandelen derfor ikke har så stor betydning i dette området.

Les mer: Chibok-jentene risikerer å bli utstøtt når de kommer hjem

Vanskelig å holde gisler

Etter at gruppa har mistet kontroll over områder, har det blitt mindre attraktivt å ha gisler. For de må forflytte seg oftere og noen ganger til fots:

– Mange kvinner kan være gravide og ha små barn. De må ha bevoktning, og det er vanskelig og dyrt å flytte dem rundt, sier Nellemann.

NRK's Afrikakorrespondent Christine Præsttun møtte i fjor mindreårige jenter som ble voldtatt og fikk barn med terroristene.

NIGERIA-KIDNAPPING-UNREST-BOKO-HARAM-CHIBOK-GIRLS

HOS PRESIDENTEN: Nigerias president møtte med de frigitte skolejentene.

Foto: SUNDAY AGHAEZE / AFP

Håp om flere frigivelser

Over 100 av jentene som ble bortført fra skolen i Chibok nord i landet i 2014, holdes trolig fortsatt i fangenskap av Boko Haram.

Langvarige forhandlinger mellom ekstremistgruppa og myndighetene i Nigeria, førte til at de 82 jentene ble satt fri i helga.

Mange ser på det som en stor seier for landets president, Muhammadu Buhar. Men han har også fått kritikk av bl.a. Amnesty International for å utnytte frigivelsen til et eget "PR-stunt" ved å invitere jentene til sin residens og la seg fotografere sammen med dem.

Men for første gang er det nå etablert et sikkert kontaktpunkt mellom Boko Haram og myndighetene, sier Bøås:

– Håpet er at det kan føre til at resten av jentene også blir satt fri, sier Bøås til NRK.

SISTE NYTT

Siste nytt