Hopp til innhold

Slakter «El Chapo»-intervju: - Hån mot meksikanske journalister

Den anerkjente journalisten Alfredo Corchado mener intervjuet Sean Penn har gjort med narkobaronen «El Chapo», kan gjøre jobben til mexicanske journalister enda farligere.

MEXICO-GUZMAN/ Undated Rolling Stone handout shows actor Sean Penn shaking hands with Mexican drug lord Joaquin "Chapo" Guzman in Mexico

FÅR KRITIKK: Den anerkjente meksikansk-amerikanske journalisten Alfredo Corchado kritiserer intervjuet Sean Penn gjorde med Joaquin «El Chapo» Guzman.

Foto: HANDOUT / Reuters

– Det er en hån mot journalister i Mexico som er drept i jakten på sannheten, skriver den meksikansk-amerikanske journalisten, Alfredo Corchado på Twitter og Facebook.

Corchado regnes som en av de fremste som har dekket narkovolden i Mexico. Han har vunnet flere priser og skrevet mye om hvordan de store narkokartellene ofte samarbeider med myndighetene.

– Dette er ikke journalistikk. Det er business, Hollywood. Det ligner mer på det PR-byråer gjør, sier Corchado til den amerikanske radiostasjonen NPR.

Farlig land for journalister

Corchado reagerer sterkt på at den mektige narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzmàn skulle godkjenne intervjuet og på at Penn hverken stilte oppfølgingsspørsmål eller konfronterte ham med den utbredte korrupsjonen i Mexico som er en av årsakene til at kartellene har fått så stor makt.

Flere omtaler Mexico som en narkostat på grunn av de tette båndene mellom kartellene og staten.Corchado mener intervjuet kan skade journalister i Mexico som jobber med å avsløre sannheten.

Minst 67 journalister har blitt drept siden 2006 og minst 14 har bare «forsvunnet», ifølge statsadvokaten for kriminalitet mot journalister.

– Jeg kjenner journalister som har blitt drept, journalister som har forsvunnet og journalister som har blitt truet, sier Corchado, som også selv har mottatt dødstrusler.

Fiksjon og virkelighet

Corchado får støtte fra flere.

– Intervjuet er en del av en tendens til utvisking av skillet mellom fiksjon og virkelighet i den såkalte narkokrigen. Noen mener El Chapo har iscenesatt dette selv, sier Benedicte Bull, professor ved Universitetet i Oslo og leder for nettverk for Latin-amerikaforskning.

Hun mener det ikke er overraskende at Penn fikk intervju med narkobaronen:

– Filmskapere og romanforfattere former i økende grad vårt bilde av den såkalte narkokrigen samtidig som narkobossene selv bruker media og kultur for å påvirke sitt image. Samtidig er journalistene som prøver å formidle virkeligheten, under like sterke trusler, sier Bull, som langt på vei mener Penn har vært mikrofonstativ for Guzman.

Show

Bull mener også intervjuet kan tjene myndighetene i Mexico:

– På den ene siden bidrar det til å menneskeliggjøre Chapo Guzman som snakker om sin fattige barndom, men det bidrar også til å ta oppmerksomheten bort fra andre ting, sier Bull.

Et eksempel er de tette koblingene mellom kartellene og myndighetene, som ble tydelige blant annet da 43 studenter ble bortført og trolig drept.

Myndighetenes strategi er å ta toppene.

– Myndighetene er avhengige av en seier i den såkalt narkokrigen, og det er klart de gjør så mye de kan ut av showet rundt at El Chapo er tatt, sier Bull.

SISTE NYTT

Siste nytt