NRK Meny
Normal

- Egypt må kontrollere grensen

Israel ønsker at Egypt skal ta full kontroll over grensen landet har mot Gaza, og garantere at det ikke smugles våpen inn til Hamas.

Den egyptiske grensen til Gaza
Foto: BEN CURTIS / AP

– Det er ingen tvil om at Egypt har en fremragende hær og sikkerhetsstyrker som kan ta seg av alle uønskede fenomener fra et sikkerhetsstandpunkt. Ingen kan konkurrere med dem, sa det israelske forsvarsdepartementets representant Amos Gilad til israelsk radio søndag.

Åpner for internasjonale styrker

Både fra utlandet og fra israelske diplomater har det vært snakket om en internasjonal styrke langs Gazastripens grenser.

– Det er en internasjonal styrke i Libanon, og vi vet nøyaktig hva som skjer der, sa Gilad, som er Israels hovedkontakt for forhandlingene med Egypt.

FN-styrken i Sør-Libanon har lenge hatt et dårlig ry hos israelerne fordi den verken har klart å holde Hizbollah-militsen under kontroll eller hindre rakettangrep mot Israel.

Også Hamas har sagt at de ikke aksepterer internasjonale styrker langs Gazastripens grenser eller inne på Gazastripen.

Ifølge israelsk radio reiser Gilad mandag til Egypt for å ha samtaler om en våpenhvile. Israels absolutte hovedkrav er at en våpenhvile må sikre at Hamas ikke får inn nye våpen til Gazastripen.

- Krigen går mot slutten

En representant for det israelske forsvarsdepartementet sier i ettermiddag at offensiven mot Hamas i Gaza nå går mot slutten.

– Beslutningen i FNs sikkerhetsråd gir oss ikke mye armslag, sa Israels viseforsvarsminister Matan Vilnai til israelsk radio.

– Derfor ser det ut som vi nærmer oss slutten på bakkeoperasjonene og avslutning av hele operasjonen.

Også statsminister Ehud Olmert signaliserte tidligere søndag at Israel nærmer seg målene som er satt for krigen på Gazastripen. Men han fastholdt at offensiven mot Hamas fortsetter inntil videre.

Les også: Mange flykter fra Gaza by

– Det er på tide å forvandle resultatene våre til målene vi har satt oss, sa Olmert på begynnelsen av søndagens regjeringsmøte i Jerusalem.

– Israel nærmer seg disse målene, men det er nødvendig med mer tålmodighet og besluttsomhet for å nå disse målene på en måte som vil forandre sikkerhetssituasjonen i sør, slik at innbyggerne kan leve i sikkerhet og stabilitet over lang tid, sa han videre.

Etter planen skal Israel i morgen sende utsendinger til Egypt for samtaler om en mulig våpenhvileavtale.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt