- Duket for hestehandel

- Mange har jobbet hardt for dette, og hun kommer til å bli statsminister, tror Kadima-tilhenger om Tzipi Livni.

Tzipi Livni og partiet Kadima har vunnet valget i Israel med ett mandat
Foto: ARIEL SCHALIT / AP

Kadima og Tzipi Livnis parti fikk ett mandat mer enn høyrepartiet Likud.

Samtidig har ultranasjonalisten Avigdor Libermans parti gjort det svært godt, og gikk blant annet forbi Arbeiderpartiet.

- Jobbet hardt for dette

Kadima-velger Rumi Zonder-Kislev på valgvake

Kadima-velger Romi Zonder-Kislev gleder seg over partiets resultat i valget.

Foto: Knut Erik Holm / NRK

Kadima-tilhengere på valgvake jublet over de foreløpige valgresultatene, som viste at partiet til Tzipi Livni lå noe foran rivalene i Likud

Ut på kvelden ble det vist valgreklamer med Livni på storskjermer - og hennes tilhengere var naturlig godt fornøyd med tallene.

- Mange har jobbet hardt for dette, og hun kommer til å bli statsminister, tror Kadima-politiker Romi Zonder-Kislev.

Runder med hestehandler

Men det er ikke sikkert. Selvom Kadima så ut til å bli knepent størst, ser høyreblokken ut til å få flertall i parlamentet. Dermed kan det godt bli Benjamin Netanyahu som blir statsminister.

Begge har sagt at de være klare til å danne regjering. Uansett er det nå duket for mange runder med real politisk hestehandel.

- Det er akkurat hestehandel vi kommer til å se, sier kommentator Marcus Sheff.

- Vi kommer til å se politikere som setter seg ned i lukkede rom og forhandler slik at den personen som får i oppdrag å danne regjering vil være i stand til nettopp det, sier han.

Dempet stemning

På valgvaken til Likud var det en mer dempet stemning, selvom Netanyahu kan bli statsminister. Likud-velger Amos Nachum mener at velgerne har sendt et ørlite signal til Avigdor Lieberman på ytre høyre, som går noe fram.

Likud-aktivist Or Casif er ikke fornøyd med partiets resultat, men partileder Benjamin Netanyahu kan

Likud-aktivist Or Casif er ikke fornøyd med partiets resultat, men partileder Benjamin Netanyahu kan fortsatt bli statsminister.

Foto: Knut Erik Holm / NRK

- Men han får ikke så stor oppslutning som det så ut som i de siste meningsmålingene. Resten av verden bør bli beroliget av det, sier Nachum.

Nøkkelrolle

Avigdor Lieberman spiller fortsatt en nøkkelrolle i å danne en koalisjon. Men kommentator Sheff mener at Liebermans tøffe utspill mot de israelske araberne i valgkampen var mest retorikk.

For Lieberman har sittet i regjering før , og viste da helt andre sider:
I valgkamper sender han gjerne ut kraftige budskap til velgerne. Men da han satt i regjering, var han en rolig statsråd som stelte med sitt og ikke gjorde så mye ut av seg, sier Sheff.

Nå skal alle partilederne i tur og orden møte hos Isrlaels president, som til slutt peker på den som skal danne regjering. Først om mange uker vil det vise seg hvem som har mest grunn til å juble.

Knut Erik Holm er utenriksmedarbeider for NRK i Tel Aviv

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt