- Drapsmannen var nynazist

Labour-politikeren Jo Cox ble drept av en kjent nynazist. Det melder et amerikansk antidiskrimiseringssenter. Gjerningsmannen skal ha ropt ut navnet til et høyreradikalt nasjonalistparti da han gjennomførte drapet.

BRITAIN-POLITICS/ATTACK

PÅGREPET: En 52 år gammel mann er pågrepet i forbindelse med drapet på Cox.

Foto: CRAIG BROUGH / Reuters

BRITAIN-POLITICS/ATTACK

DØDE: Jo Cox ble bare 41 år gammel.

Foto: HANDOUT / Reuters

Flere britiske medier har publisert navnet på den 52 år gamle mannen som knivstakk og skjøt Labour-politiker og EU-tilhenger Jo Cox i går.

Ifølge dokumenter vi har hentet ut, var den pågrepne mannen en dedikert støttespiller av organisasjonen Nasjonal Allianse (NA), den tidligere største neo-nazi-organisasjonen i USA, skriver antidiskrimineringsenteret Southern Poverty Law Centre.

Antidiskrimineringssenteret skriver at den pågrepne har støttet NA i flere tiår og har en lang historie med nasjonalisme. Han har brukt over 5.000 kroner på lesestoff fra NA, opplyser senteret.

Ropte ut navn

Et vitne til angrepet sier han hørte angriperen rope «Storbritannia først», som er navnet på et høyreradikalt nasjonalistparti. De sendte ut en pressemelding etter drapet, der de tok avstand fra hendelsen.

Tidligere er det blitt kjent at mannen var abonnent på magasinet S.A. Patriot, som er utgitt av en sørafrikansk pro-apartheid gruppe.

Vurderte sikkerheten

Jo Cox har i de siste månedene fått mange truende og sjikanerende meldinger, skriver The Times.

Ifølge avisen var politiet i ferd med å vurdere å forsterke sikkerheten ved hennes arbeidsplass der hun ble drept og husbåten der hun bodde.

The Times skriver at det ikke er noen kjent sammenheng mellom meldingene Cox mottok og drapet,

Pågrepet etter drapet

Politiet i West Yorkshire har pågrepet en 52 år gammel mann, men kan enda ikke si noe om motivet bak angrepet. Politiet opplyser at de ikke leter etter andre gjerningspersoner. Angrepet ble beskrevet som enkeltstående hendelse, som ikke settes i en større sammenheng.

Knivstikker arrestert

ARRESTERT: Her blir 52-åringen arrestert etter angrepet på Jo Cox.

Mann skadet

TV-stasjonen Sky News skriver på sine nettsider at et øyevitne forteller at Cox lå blødende på fortauet etter hendelsen. Hun ble fløyet med luftambulanse til Leeds sykehus. Politiet opplyser at en 77 år gammel mann fikk mindre skader i angrepet, og det er ventet at han vil overleve.

Jo Cox Politi

FRAKTET TIL SYKEHUS: Politikeren ble fraktet med luftambulanse til sykehuset i Leeds.

Foto: AP

– Det var en modig mann der, og en annen mann med en hvit baseballcaps som han forsøkte å få kontroll på, da mannen med baseballcapen plutselig trakk fram et våpen fra bagen sin, forteller Hithem Ben Abdallah som satt på en kafé i nærheten til BBC.

– Landet i sjokk

Cox, som tidligere arbeidet for hjelpeorganisasjonen Oxfam, ble valgt inn i Underhuset for det britiske arbeiderpartiet Labour i 2015. Hun var gift med Brendan Cox, som var spesialrådgiver for tidligere statsminister Gordon Brown. Paret har to små barn.

Ektemann sa i en uttalelse at Cox «ville ønsket at vi alle forener oss for å kjempe mot hatet som drepte henne. Hat har ikke rase eller religion, det er giftig.»

Cox var en av politikerne som ønsket at Storbritannia skulle forbli i EU. Kampanjene både for og mot Brexit kunngjorde i dag at de tar pause i valgkampen etter angrepet på Cox.

– Jo Cox' død er en tragedie, sier statsminister David Cameron.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste nytt